Annons

Pojkarnas tidning vittnar om livet i Theresienstadt

Peter Perski och Per Burell spelar två av pojkarna som utropar en egen republik och ger ut en tidning i koncentrationslägret Theresienstadt.
Peter Perski och Per Burell spelar två av pojkarna som utropar en egen republik och ger ut en tidning i koncentrationslägret Theresienstadt. Foto: Lars Pehrson

Petr Ginz är 16 år när han mördas i Auschwitz. Då har han under två år varit redaktör för en tidning som några pojkar med stort mod gav ut i koncentrationslägret Theresienstadt. Nu sätter Riksteatern upp en pjäs om dem.

Publicerad

Varje kväll samlas de judiska pojkarna i sovsalen och läser sina reportagetexter högt för varandra. De är 12–16 år och har utropat en egen republik i koncentrationslägret Theresienstadt. Med risk för livet ger de ut en tidning, Vedem. Under åren 1942–1944 blir det 83 nummer.

Redaktören Petr Ginz förs 1944 till Auschwitz och mördas i en gaskammare, men en av pojkarna i redaktionen lyckas gömma tidningarna så att texterna bevaras. Nu blir deras historia iscensatt på Riksteatern av regissören och avgående teaterchefen Måns Lagerlöf.

Måns Lagerlöf regisserar ”Några av oss”. Han stötte på historien om pojkarna och deras tidning för 15 år sedan.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 3

I sin dagbok skriver Petr Ginz om de gula stjärnorna som judarna tvingas bära.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 3

Per Burell, Peter Perski och Mårten Andersson repeterar ”Några av oss” på Riksteatern i Hallunda.

Foto: Lars Pehrson Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons