Annons

En natt i den svenska sommaren Poetiska närbilder av en besjälad natt

Emi Stahl, Erik Ehn och Nina Fex.
Emi Stahl, Erik Ehn och Nina Fex. Foto: Sören Vilks

Bergmanfestivalen på Dramaten fortsätter med en pjäs av Erland Josephson där han skildrar arbetet med filmen ”Offret” 1985. Eirik Stubø skapar en eftertänksam iscensättning om sökandet efter andlighet. Resultatet är en stilla, musikalisk essä om konst och själ.

Publicerad

Gotländsk sommarnatt. Ett filmteam väntar på rätt ljus. Regissören är envis. Producenten blir allt mer arg eftersom kostnaderna skenar. Den lilla skådespelartruppen är mest frustrerad. Man förhåller sig på olika sätt till det som inte händer, diskuterar allt från skådespelarmetoder och privata relationer till kulturskillnader. Alla väntar trötta på att natten ska bli sakral nog.

Ryssen, filmregissören Andrej Tarkovskij kom att spela in sin sista film 1985, en svensk-fransk produktion, med många inspelningsdagar på Gotland. Filmen handlar om en man som tror sig kunna rädda världen undan undergång genom en räcka handlingar, bland annat att göra sig av med allt han äger. ”Offret” är en metafysisk, drömsk film, en moralitet med rötter hos Dostojevskij. Erland Josephson som huvudrollen Alexander fick spela sig ner till en laddad uttryckslöshet.

Thomas Hanzon och Lena Endre.

Foto: Sören Vilks Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons