Poeten som lade sig i

Under strecket
Publicerad
Annons

Det var den 23 november 1963, dagen efter John F Kennedy mördats i Dallas.
Jim Wine och hans tvillingbror Charlie leker cowboys och indianer i trädgården till den amerikanska ambassaden i Abidjan i Elfenbenskusten. Med luftgevär hotar de varandra - pow, argh, öh. Förbi dem vandrar sörjande på väg till bordet därinne med kondoleansboken. Jim låtsas träffa: ”Jag fick dig, du är död!”.
Då står mamma där. Hon skäller inte, säger bara:

– Hur tror ni att människorna därinne känner sig när de ser er. Vilken bild av Amerika ger ni: Välkomna, det här är landet där vi skjuter ihjäl varandra.
I exakt den stunden skapades den klangbotten mot vilken Jim Wines livsteman kommer att framträda - politiken, poesin och kampen för icke-våld.
Nu sitter han i lånad lägenhet på Skeppargatan i Stockholm och administrerar ett av sitt livs största projekt - Upprop för världens barn.
Initiativtagare är de 25 nu levande fredspristagarna. Jodå Jimmy Carter kommer också att bli erbjuden att bilda nätverk med sina kolleger så fort han
fått priset i Oslo stadshus på tisdag. Målet är hisnande: På tio år skall man utveckla en global fredskultur som bör genomsyra alla samhällen och alla världens skolor.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons