Recension

Med livet som insats. Berättelsen om Vladimir Majakovskij och hans kretsPoeten som dog tre gånger

Bengt Jangfeldts bok om Vladimir Majakovskij är särskilt värdefull då den bygger på arkivstudier och intervjuer med numera döda människor. Men poesin kommer bort i den första kritiska biografin någonsin, skriver Michel Ekman.

Under strecket
Publicerad
Annons

När den sovjetryska poeten Vladimir Majakovskij hade skjutit sig dröjde det bara en dryg timme innan chefen för det sovjetiska Hjärninstitutet dök upp vid båren med sin såg. Kraniet öppnades och hjärnan bortfördes i en skål, täckt av en vit duk. Senare konstaterades att den vägde 1700 gram.

Institutet hade grundats vid Lenins död för att genom undersökningar av framstående personers hjärnor på rent materialistiska grunder fastställa vad genia­litet beror på. Kanske, kan man föreställa sig, fanns här en förhoppning om att äntligen utifrån mätbara fakta beskriva den lika svårgripbare som geniale poeten på ett sätt som passade den politiska maktens och byråkratins primitiva kategorier. Under hela Majakovskijs levnad hade detta misslyckats, med allt mer katastrofala följder för poetens del.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons