Poeten mitt i vardagens märkvärdighet

CARL-ERIK AF GEIJERSTAM (1914–2007) I sin lyrik och essäistik var han ständigt invecklad i ett samtal med Vilhelm Ekelund, vilket hjälpte honom att odla en intim livsfilosofi som betonade det vardagliga och livsnära. I söndags avled författaren Carl-Erik af Geijerstam vid 93 års ålder.

Under strecket
Publicerad
Annons

Ledan och långtråkigheten är inte något man så snabbt som möjligt skall rädda sig undan. Det märkvärdiga finns just där man är och inte på någon annan plats. Så ­säger författaren Carl-Erik af Geijerstam, som vid 93 års ålder gått bort i dessa dagar. Han tillägger: ”När man lämnar det jag som står i strålkastarljuset och går in i vardagen erbjuds man nämligen möjlighet till äkthet.”

Att kunna – och våga – förbli i det spänningslösa, har för honom blivit till en uthållighetsetik, en maning i Vilhelm Ekelunds anda. Först när man förmår dröja vid det som är utan all retelse når man in till sin kärna. Det innebär att binda sig i tålamod vid det obetydliga omkring sig, att vara stilla i väntan, att inte förströ sig utan hålla ihop inför sin enformiga dag.

Annons
Annons
Annons