Poesin inom qi frustrerande för vetenskapen

Med datorernas intåg inom alternativmedicinen underlättas brobyggande till skolmedicinen, anser akupunktören och shiatsuterapeuten Jeremy Halpin. Trots det föredrar han att arbeta på traditionellt sätt.
– Händerna, erfarenheten och intuitionen kan inte ­ersättas av en maskin

Under strecket
Publicerad
Akupunktören och shiatsuterapeuten Jeremy Halpin arbetar med traditionella och manuella metoder som shiatsu och akupunktur. Terapeutens kropp är mer subtil än någon maskin, anser han. Händerna, erfarenheten och intuitionen kan inte ersättas av en maskin.

Akupunktören och shiatsuterapeuten Jeremy Halpin arbetar med traditionella och manuella metoder som shiatsu och akupunktur. Terapeutens kropp är mer subtil än någon maskin, anser han. Händerna, erfarenheten och intuitionen kan inte ersättas av en maskin.

Annons

– Energi och energibehandlingar kan förklaras från olika perspektiv som utgår från olika språk och metaforer, säger akupunktören och shiatsuterapeuten Jeremy Halpin.
– Qi-modellen som baserar sig på kinesisk medicin, är ett symboliskt och konstnärligt sätt att beskriva energi. Man uttrycker sig i närmast poetiska termer, vilket inte blir på ett vetenskapligt tillfredsställande sätt. Ser man på qi genom ett vetenskapligt filter, blir man lätt frustrerad.
Det är ungefär som att försöka bevisa poesi, eller redogöra för varför Picasso är bättre än Monet genom att analysera målarfärgernas kemiska innehåll, menar han. Man kan få massor av information men kommer till felaktiga slutsatser.

Vi träffas på behandlingscentret där han arbetar tillsammans med ett tiotal kolleger: akupunktörer, healers, näringsterapeuter och zonterapeuter. En lugn aktivitet råder i lokalen. Patienter kommer, tas emot och försvinner tillsammans med sin terapeut in bakom dörren till ett behandlingsrum.
– Tidigare har energimedicin och healing varit healers och yogis domän. De kunde se, känna och behandla, men inte påvisa vad som händer.
Redskapen var inte tillräckligt subtila, men nu har teknologin utvecklats, framhåller han. Med de nya datorerna börjar man kunna visa på ett överskådligt och objektivt sätt vad som händer.
Det underlättar en dialog, inte bara mellan skolmedicin och energimedicin utan också inom komplementärmedicin, där energimedicin ingår. Att hitta gemensamt språk för olika medicinska traditioner, eller ”medicinska modeller” som han helst säger, har varit ett tema för honom personligen.
På 1980-talet arbetade han med akupunktur och shiatsu på en klinik i Sydney tillsammans med läkare och utövare inom komplementärmedicin. Därefter förde kärleken honom till Sverige. Här är han verksam i nätverket för integrativ, komplementär och alternativ medicin, NIKA, som startats av riksdagsledamöter från olika partier. Han deltar i pilotprojekt om integrativ medicin för Karolinska Institutet och undervisar både utövare av komplementärmedicin och skolmedicin i energimedicin.
Den nya forskningen inom energimedicin som exempelvis James Oschman förespråkar, tror Jeremy Halpin kommer medföra att synen på kroppen kan förändras.
– Vi trodde hjärnan var hårddisken. Men nu verkar det snarare som kroppen är hårddisken medan hjärnan är som RAM (Random Access Memory, arbetsminne).
Kanske blir det som när Einstein kom och öppnade synen för universums lagar, menar han.
– Forskarna trodde att de visste allt, men Einstein kom och visade att det rörde sig om ett helt nytt ball game.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons