Annons

Fredrik Hertzberg:Poesi bortom språk och verklighet

Hur läser man texter som närmar sig det oläsbara? Genom sina analyser av experimentell poesi ­belyser Per Bäckström i en ny bok olika hållningar till språk och tolkningsteori.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

I don’t care about the word art, säger Marcel Duchamp i ett BBC-klipp från 1966 på Youtube, och förklarar att konsten har blivit misskrediterad. Den smått provocerade intervjuaren inflikar, med klanderfri brittisk accent, att Duchamp ju själv bidrog till denna misskreditering, vilket Duchamp till hennes förvåning håller med om, och han fortsätter på stapplande engelska: ”Det finns en sorts onödig beundran för konsten idag, som jag finner onödig, det är en svår position eftersom jag alltid har funnits i den och samtidigt ändå vill bli kvitt den.”

Det är en position som påminner om Wittgensteins i förhållande till filosofin. Duchamps skepticism syftar, liksom Wittgensteins, till en sorts frigörelse, till en öppenhet inför livet. Om vanans och smakens band och begränsningar kunde elimineras, så kunde livet bli en sorts konstant eufori, skriver Thomas McEvilley apropå Duchamps skepticism i sin ”Sculpture in the Age of Doubt”. Det är modernismens skepticism när den är som bäst, och den har sina rötter i antikens ”glada”, pyrrhonska skepticism.

Annons
Annons
Annons