Annons
X
Annons
X

”Varför är det så svårt att få kontakt med svenskar?”

I podden Salām Sverige diskuterar ensamkommande ungdomar livet i det nya landet – samtidigt som de lär sig både språk och teknik. SvD följde med in i studion där ett nytt avsnitt spelades in, tema kärlek och relationer.

Av SvD
Integrationen i Sverige
Muhammad är en av de ensamkommande ungdomarna som är med och spelar in podden i en studio på Södermalm.
Muhammad är en av de ensamkommande ungdomarna som är med och spelar in podden i en studio på Södermalm. Foto: Tomas Oneborg

Värmen och nervositeten är påtaglig i den lilla studion. Kring ett runt bord sitter fem tonårskillar med varsin mikrofon framför sig. De är alla uppvuxna i Afghanistan eller Iran och bor nu tillsammans på ett HVB-hem norr om Stockholm. Att arbeta med radio är nytt för dem alla.

Thomas Karlsson sätter sig på huk bredvid en av killarna och hjälper honom att uttala nästa fråga. Han arbetar som handledare på deras HVB-hem och hjälper dem med både svenskan och nerverna.

– Hur är det är att finna kärleken i Sverige? säger han.

Annons
X

Det blir tyst medan de begrundar frågan.

– Vi är inte födda här och vi kan inte språket vilket gör det svårt att få kontakt. Det är jättejobbigt! utbrister Abdullah, en reslig kille vars kommentarer ofta balanserar mellan humor och allvar.

Samtliga som närvarar i studion är uppvuxna i Afghanistan eller Iran, men bor nu på ett HVB-hem norr om Stockholm. Foto: Tomas Oneborg

Podcastavsnittets tema är kärlek och relationer. Ett svårt ämne som inte blir lättare när man inte helt behärskar språket. Thomas berättar att de väljer alla teman tillsammans.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Just relationer kommer upp naturligt i deras vardag och är något som de behöver få prata mer om. Det är vanliga tonårstankar helt enkelt, säger Thomas.

  Att befinna sig i en asylprocess och samtidigt lära sig ett nytt språk är krävande.

  Från kontrollrummet överblickar Lina E Johansson arbetet. Hon och Thomas är kollegor och båda har erfarenhet av att jobba med ljud, Thomas som musiker och Lina som frilansande radiojournalist. Studion är hennes gamla arbetsplats.

  Närmare tio ungdomar kom i dag, någon som inte var helt självklart, menar Lina.

  – Hur mycket de engagerar sig beror på deras intresse, men även på deras ork. Att befinna sig i en asylprocess och samtidigt lära sig ett nytt språk är krävande, säger Lina.

  Arbetet med podden fortgår och frågorna betas av. Hur bör en bra partner vara? lyder nästa.

  Dagens avsnitt berör det svåra temat: kärlek och relationer. Foto: Tomas Oneborg

  Muhammad är mest rutinerad i gruppen och var med även vid förra tillfället.

  – Relationer måste få ta tid, svarar han eftertänksamt och tillägger sedan:

  – Och det är viktigt att hålla tiden!

  Thomas suckar, om än leende.

  – Ja, och vi påminner er alltid om att det är viktigt att komma i tid. Men var ni i tid till studion idag? Nej! Och har du en flickvän Mohammad? Nej! Skrattet sprider sig från studion in i kontrollrummet och den nervositeten som nyss varit så påtaglig sipprar bort.

  Lina frågar killarna i kontrollrummet om de börjar bli hungriga, men de skakar på huvudet. Klockan har hunnit bli åtta och de har hållit på i två timmar.

  Lina E Johansson är frilansande radiojournalist och hjälper till med podcasten. Foto: Tomas Oneborg

  När första avsnittet är färdiginspelat samlas killarna i studion inne i det närliggande köket där relationer fortsätter att diskuteras. Mer exakt svenskarnas relation till dem.

  Han undrar om det inte kan finnas en koppling mellan svenskarnas avståndstagande till dem och nyhetsrapporteringen.

  – Varför är det så svårt att få kontakt med svenskar? frågar Abdullah.

  Frågan upprepas av de andra. Ja, varför är det så svårt?

  Amir sluter upp från kontrollrummet. Han undrar om det inte kan finnas en koppling mellan svenskarnas avståndstagande till dem och nyhetsrapporteringen.

  – Det skrivs mycket om ensamkommande ungdomar som begår brott och många verkar tro att de representerar oss alla. Men vi är alla individer som kan vara både bra och dåliga människor, säger Amir och de andra nickar instämmande.

  Det två första avsnitten har nått 2 000 lyssnare. Foto: Tomas Oneborg

  Podden ger dem möjligheten att motbevisa den bilden samt uttrycka sina tankar. Alla kring bordet är glada över att få arbeta med Salām Sverige. Det grämer dock Abdullah att han inte lyckades uttrycka sig såsom han ville framför mikrofonen.

  – Jag kommer från Iran och ville förklara hur det är att leva i ett land där män och kvinnor inte tillåts träffa varandra. Det enda sättet att träffa någon är att låta sig bli bortgift. Så man har ingen kontroll över vem man ska tillbringa sitt liv med, säger Abdullah och tillägger att Sverige är annorlunda. Här kan man leva fritt.

  Vad som kommer hända med denna frihet är dock oklart då deras asylärenden fortfarande utreds. Det stoppar dock inte Mohammad från att ha framtidsplaner. Han ska bli psykolog – och så vill han fortsätta att arbeta med podden.

  – Första gången jag satt i studion var jag jättenervös och när jag hörde min inspelade röst så tänkte jag att den inte lät så bra. Men jag blev glad ändå, för jag kände att jag hade gjort något bra och funnit något som jag ville fortsätta att arbeta med.

  Adam Sjöborg

  Annons

  Muhammad är en av de ensamkommande ungdomarna som är med och spelar in podden i en studio på Södermalm.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 5

  Samtliga som närvarar i studion är uppvuxna i Afghanistan eller Iran, men bor nu på ett HVB-hem norr om Stockholm.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 5

  Dagens avsnitt berör det svåra temat: kärlek och relationer.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 5

  Lina E Johansson är frilansande radiojournalist och hjälper till med podcasten.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 4 av 5

  Det två första avsnitten har nått 2 000 lyssnare.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 5 av 5
  Annons
  X
  Annons
  X