Podd: Upptäck Pipersgatans pärlor

Det är dags för fjärde delen i SvD:s poddsatsning Mitt Stockholm. Stadsarkivet Mats Hayen väljer i avsnittet ut fem pärlor på Pipersgatan. Lyssna på vandringen samtidigt som du har kartan i handen. Här hittar du dessutom platserna som det talas om i podden. Välkomna att bläddra och se platserna förr och nu!

Under strecket
Publicerad
Annons

I varje avsnitt fokuserar vi på en gata och låter en initierad person vandra med på gatan och ta ut fem pärlor. De tidigare avsnitten har handlat om Hamngatan, Björngårdsgatan och Sturegatan – i avsnittet som läggs ut lördag 31 maj befinner vi oss på Pipersgatan på Kungsholmen.

I fokus denna gång är Stadsarkivets Mats Hayen som tillsammans med SvD:s Johan Lindberg promenerar på gatan. Mats berättar i podcasten bland annat om ”Piperska smällen” på 1920-talet. Denna hemska händelse inträffade på Pipersgatans krön en natt i mars 1926. Bakgrunden var att direktör Sixten Flyborg hade en stor skuld till ett företag, som drevs av Eric von Arbin och Alexander Krüger. Så här berättar Mats Hayen i podcasten: ”Dessa två beslutade sig för att mörda Sixten, eftersom de då trodde att de skulle få ut pengar som en följd av att Flyborgs livförsäkring skulle betalas ut. De super därför Sixten full på Kungsholmen och monterar sedan sex kilo dynamit på den taxi som ska köra Sixten hem mitt i natten”. Hur det slutar kan du lyssna på i poddradioavsnittet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons