Annons

Podd: SAS-strejken – kraschlandningen

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

PODD | 25 april. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras SAS och den strejk som eventuellt kan komma att bryta ut vid midnatt. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

Den rafflande medlingen mellan flygbolaget SAS och deras piloter går nu in i sitt slutskede. Om parterna inte kan komma överens blir det strejk vid midnatt. Omkring 1 500 piloter i Sverige, Norge och Danmark kommer då strejka. Det är nästan alla som jobbar på SAS. Konflikten handlar i korthet om tre saker. Dels vilken löneökning piloterna ska få, hur deras arbetstider ska vara och hur arbetet ska organiseras. Piloterna kräver en lönehöjning på 13 procent. Det är över de genomsnittliga löneökningarna i Sverige på 2,3 procent. Lönekostnaden för SAS beräknas öka med 35 procent om kraven går igenom. SAS-piloterna menar att de bara vill ha en marknadsmässig lön och att de tjänar mindre än piloter på andra flygbolag.

Är kraven från piloterna rimliga, och hur mår SAS som bolag egentligen? Det diskuterar ledarsidans Lydia Wålsten och Maria Ludvigsson tillsammans med Mats Hattinger, analytiker på Jarl Securities.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons