Annons

Hur mycket assimilation behöver Sverige?

PODD | 5 april. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras integration med anledning av Moderaternas nytillsatta integrationskommission. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

Moderaterna håller Sverigemöte i Karlstad och idag presenterade partiet en integrationskommission. Den är välkommen och bland annat är Mauricios Rojas med som sakkunnig. Frågorna man fokuserar på är jobben, bidragen och skolan. Ledarsidans Maria Ludvigsson och Tove Lifvendahl diskuterar tillsammans med Thomas Gür, författare, debattör och företagare och Mutsafa Panshiri, författare, föreläsare och tidigare polis.

Mustafa Panshiri tror att Moderaterna kommer behöva lägga fokus på volymfrågan. Det spelar roll hur många som kommer till ett land och det påverkar i sin tur integrationen – och hur mycket är egentligen många?

Tove Lifvendahl menar att allting börjar med en bra lärare. Skolan är grunden till integrationen och möjligheten till social rörlighet – i dagsläger ser vi en skola som i vissa fall kan vara fantastiskt bra och i andra fall i kaos. Det går inte att få ordning på integrationen utan att först få ordning på skolan.

Den svenska staten måste visa att den faktiskt behärskar sitt territorium. Det menar Thomas Gür som konstaterar att en fungerande rättsstat behövs för en fungerande integration.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons