Annons

Podd: 78 av 100 svenskar har fel om Systembolaget

Foto: Bertil Ericson/TT / TT NYHETSBYRÅN

26 mars. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras Sveriges ohållbara spritpolitik och Systembolagets överdrivna och vilseledande siffror. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

Spritpolitiken i Sverige håller inte. Det konstateras i en ESO-rapport författad av David Sundén. Vad är den största missuppfattningen om det svenska alkoholmonopolet? Det reder ledarsidans Lydia Wålsten ut med hjälp av just David Sundén samt Joar Forsell, riksdagsledamot för Liberalerna och förbundsordförande för Liberala ungdomsförbundet.

Den begränsande tillgången till butiker som säljer alkohol har ingen effekt. Det konstaterar David Sundén och menar att svenska folket i stället bunkrar upp när de väl handlar på Systembolaget. Data visar att det inte finns något stöd för det som Systembolaget påstår.

Joar Forsell säger att svenska folket har sedan vaggan fått höra att Systembolaget räddar oss ur fördärvet och tror att rapportens omskakning av grunderna som politiken som förs baseras på kan resultera i att borgerliga politiker kan förändra sin syn på monopolfrågan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons