Podcasting - nytt sätt göra radio

Under strecket
Publicerad
Annons

WASHINGTON Nu när väl de flesta införlivat ”blogg” i sitt ordförråd kommer nästa nya mediebegrepp - podcasting - som innebär att vem som helst med mikrofon och dator kan bli sin egen radiojournalist.
Roten till det nya ordet kan förstås sökas i iPod, Apple-produkten för nedladdning av musik. En podcaster redigerar sitt radioprogram på datorn och det kan sedan laddas ner av intresserade med en iPod eller annan mp3-spelare (ja, de kan också lyssna via egna datorn).
Detta är bara ett av hoten mot den traditionella radiobranschen, ett annat är satellitradio. På kort tid har kända radionamn som Howard Stern och Bob Edwards rekryterats dit. Den förstnämnde för att han plötsligt ansågs för fräck för den allt fegare kommersiella radion, den andre frukostprataren för att präktiga NPR, National Public Radio, ville föryngra sig. Å andra sidan har just NPR varit måna om att också nå podlyssnarna och erbjuder nerladdning av en del av sina populära program. Nu följer en del andra radiobolag efter.

En del podcasters
tar till mediet för att sprida musik som annars har svårt att nå ut, andra producerar egna smala radioprogram. Så sent som häromveckan nämnde mediemogulen Rupert Murdoch podcasting i ett tal på amerikanska tidningsutgivareföreningens årsmöte. Men han såg det hela från den ljusa sidan och rådde kollegerna att införliva podcasting, liksom video, i sina företag för att erbjuda ännu bättre produkter i takt med att bredbandsnätet byggs ut.
Webbsidor och blogglänkar listar redan ett par tusen stycken podcasters och, inte särskilt förvånande, är de flest i nöjes- och kändissegmentet.
En som var tidigt ute är Adam Curry, med både blogg och podcast, som har mottot ”Det finns inga hemligheter, bara information du ännu inte fått”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons