Poänglöst med podradio

Under strecket
Publicerad
Annons

Radiokrönika
Det är ganska lätt att bygga en FM-sändare. En bekants farsa byggde i alla fall en P3-sändare som han använde till att på fyllan avbryta nyhetssändningar genom att skrika ”Ni är idioter allihop!” eller något annat lagom samhällskritiskt uttalande som kunde imponera lite på sonen som fick titta på. Det var farligt att utvidga sändningarna till något mer substantiellt. Räckvidden för hembyggda FM-sändare är begränsad, idiotförklaringarna kunde bara höras av de närmaste grannarna och alla program som var längre än ett par tre ord riskerade att avslöja vem som var upphovsmannen.

Småbittra män med elektronikkunskaper har alltid varit viktiga röster i mediedebatten. Sedan bloggen uppfanns behöver man inte ens kunna bygga en FM-sändare för att idiotförklara andra medier. När sedan podcasten uppfanns kunde man plötsligt göra det till musik.
Internet killed the piratradio-star, med andra ord. Kanske kan det bli en renässans för piratradio när det analoga FM-bandet överges och blir laglöst land. Men
tills dess är podradion det främsta verktyget för alla talträngda datanördar, eller som de kallar sig på sajten Swecasters: ”poddare”.
Det finns många problem med podradio. Bloggar kan man lätt skumma, men att ladda ner timmar med hemmaradio för att vaska fram några guldkorn det gör man bara inte. Och det är dyrt att göra. Podradiosamfälligheten har uppfunnit begreppet ”podsafe music” för den musik man kan sända utan att behöva betala Stim-pengar. Utmärkta sajten Dagensskiva.com lyckades trots det göra utmärkt poppodradio, men verkar i stället ha stupat på ett annat vanligt problem - bristen på uthållighet. Senaste programmet är från augusti.
Så podradion är fortfarande mest en möjlighet för medieföretag med heltidsanställda medarbetare. Som när tidningen Forskning och framsteg erbjuder högläsning av sina artiklar. Vilket är en bra taltidningstjänst, men knappast bra radio.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons