Annons

PO och Utgivarna: ”Det handlar inte om öppenhet utan integritetsskydd”

Vårsalongen på Liljevalchs konsthall 2010. " Utan titel", vax, peruk och förstoringsglas av Karl Norin.
Vårsalongen på Liljevalchs konsthall 2010. " Utan titel", vax, peruk och förstoringsglas av Karl Norin. Foto: Janerik Henriksson / TT

Med anledning av gästinlägget ”Öppenhet bör gälla även för medier”, har följande kommentar inkommit från Ola Sigvardsson, Allmänhetens Pressombudsman, PO, och Patrik Hadenius, vd Utgivarna. Mats Olin svarar.

Under strecket
Publicerad

Mats Olin, chef för Näringslivets medieinstitut, menade i ett gästinlägg i SvD den 26 september att anmälningar och yttranden till framtidens Medieombudsman bör vara offentliga. Vid en första anblick kan det låta som en sympatisk idé. Men i själva verket försvagar det skyddet för den som vill anmäla, och som kanske redan utsatts för publicitetsskada.

Frågeställningen som Olin väcker har inte med mediernas öppenhet att göra, utan handlar om att den som försöker hävda sin rätt mot en tidning eller annat medium bör få största möjliga skydd i den processen. Det är därför som anmälningar till det nuvarande pressetiska systemet, Pressombudsmannen, PON, och Pressens Opinionsnämnd, PON, är sekretessbelagda. När en anmälan utreds inhämtar PO yttranden från båda parter. Även dessa är sekretessbelagda. Skälet till det är att anmälaren ska kunna argumentera fritt, utan att behöva fundera över om känsliga, personliga detaljer i yttrandena blir offentliga.

Annons
Annons
Annons