Annons

Mauricio Rojas:Plundrarmobbarna i Chile har inte folkets stöd

Foto: Rodrigo Abd / AP

Den överväldigande majoriteten av Santiagos befolkning är inte på något sätt drivande i detta vansinne, utan drabbas av det.

Under strecket
Publicerad

Få kan tro, inte minst chilenarna, att det som har hänt verkligen har hänt. Latinamerikas klart lysande stjärna har plötsligt mörknat. Tungt beväpnade soldater på gatan, utegångsförbud, massiva plundringar och bränder, 17 döda hittills (tisdag kväll), hundratals sårade och tusentals arresterade, vandaliseringen av Santiagos fina tunnelbana, brist på livsmedel och bensin, städer utan transport, en panikslagen befolkning som beväpnar sig för att försvara sig mot plundrarna. Det är Chile, detta land som en gång beskrevs av Mario Vargas Llosa som tråkigt för att där, till skillnad från grannländerna, hände så lite som var dramatiskt och typiskt latinamerikanskt.

Att allt detta händer efter nästan tre demokratiska decennier som bevittnat en makalös ekonomisk tillväxt och fattigdomsminskning samt framväxten av en mycket omfattande medelklass, är än mer förbryllande. Det var med råge de bästa tiderna i Chiles historia och därför är alla tagna på sängen av det våldsraseri som har härjat landet de senaste dagarna. President Sebastián Piñera sade för bara några dagar sedan att Chile var "en sann oas" i ett oroligt Latinamerika. Det var det inte. Men det förbryllande kan också förklaras.

Annons
Annons
Annons