Annons
Krönika

Anders Q Björkman:Tyskt turkskämt inte så roligt längre

Jan Böhmermann
Jan Böhmermann Foto: IBL
Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Var går gränsen för satir? När slutar den vara rolig och övergår i att vara ett lagbrott? Den tyske satirikern Jan Böhmermann tycks ha funnit just den gränsen. Vilket kan ge honom tre års fängelse.

I en sketch i tv-programmet ”Neo Magazin Royale” för två veckor sedan vände sig denne skämtare direkt till Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan för att förklara att satir är tillåten i Tyskland enligt artikel 5 i ”vår jättebra författning”. Erdoğan hade nämligen för en tid sedan kallat till sig den tyske ambassadören i Ankara för att klaga på tysk tv-satir om honom och hans maktfullkomlighet.

Böhmermann fortsatte med att berätta att det trots allt finns gränser för vad man får säga: ”Herr Erdoğan, det finns tillfällen då man också i Tyskland, i Centraleuropa, gör saker som inte är tillåtna”. Han slog fast att den juridiska termen är smädekritik – när man smutskastar och baktalar någon. ”Har Ni förstått detta, Herr Erdoğan?” undrade han.

För att presidenten verkligen skulle begripa hur sådan smädekritik kunde lyda, läste han – med en turkisk flagga och ett presidentporträtt i bakgrunden – upp en smädedikt där han bland annat påstod att Erdoğans könsorgan är särdeles litet och luktar döner kebab, innan han beskyllde honom för homosex, gängvåldtäkt och tidelag. De plumpa rimmen avrundades med att satirikern tipsade Erdoğan om rättshjälp: ”Jag kan rekommendera Er vår skämtadvokat Dr Christian Witz i Berlin”.

Annons
Annons

Kort sagt tycks Jan Böhmermann ha tiggt om att bli åtalad. Dagen efter tv-sändningen tog public service-kanalen ZDF bort inslaget från nätet, vilket Böhmermann enligt Der Spiegel ska ha kommenterat på Facebook så här: ”Jag tror att vi i dag, den 1 april 2016, tillsammans med ZDF på ett tydligt sätt har visat var gränserna för satir går hos oss i Tyskland. Äntligen!”

Och därmed var tysk yttrandefrihet utsatt för en mycket svår prövning. Förutom att Erdoğan stämt Böhmermann civilrättsligt har Turkiet också hänvisat till den tyska lagparagrafen 103, enligt vilken en utländsk regering kan kräva åtal om dess statsöverhuvud förolämpas. Hela veckan har den tyska regeringen funderat på om man ska gå med på att göra rättssak av satiren. Och i dag meddelade Angela Merkel till slut att man går det turkiska kravet till mötes.

Men uppenbarligen var den socialdemokratiske utrikesministern Frank-Walter Steinmeier inte överens med sin kristdemokratiska förbundskansler. Omedelbart efter att Merkel kungjort regeringens beslut sa Thomas Oppermann, socialdemokratisk gruppledare i förbundsdagen, att ”åtal mot satir på grund av 'majestätsbrott' passar inte i en modern demokrati”.

Hur som helst blir det nu rättssak av att Böhmermann förolämpat den man som har satt i system att bli förolämpad (i Turkiet pågår över 1 800 processer om påstådda förolämpningar av Erdoğan). Vi talar om ett statsöverhuvud som stryper sitt eget lands yttrandefrihet och så sent som i torsdags fick kritik för detta i det amerikanska utrikesdepartementets årliga rapport om mänskliga rättigheter.

Och om Böhmermann skulle fällas, finns det då inte en uppenbar risk för att det kommer att framstå som att Tyskland gör avkall på sin grundlagsskyddade yttrandefrihet för att inte riskera det hett eftertraktade flyktingavtalet med Turkiet?

Förresten, Merkel meddelade också att den där lagparagrafen 103 som Erdoğan hänvisade till ska vara avskaffad till år 2018. Skämtet är kort sagt inte så roligt längre.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons