Annons

Pluggade vapen – ett växande problem

Ett vapen som tre åtalade män misstänks ha smugglat in till Sverige. Vapnet köptes legalt i Sverige, men var då obrukbart eftersom det fanns metallstavar i pipan. Därefter har vapnet gjorts funktionsdugligt igen och sålts vidare till kriminella.
Ett vapen som tre åtalade män misstänks ha smugglat in till Sverige. Vapnet köptes legalt i Sverige, men var då obrukbart eftersom det fanns metallstavar i pipan. Därefter har vapnet gjorts funktionsdugligt igen och sålts vidare till kriminella. Foto: Polisen/TT

Äldre vapen från krigen på Balkan står fortfarande för den stora massan av Europas illegala vapen.

Pluggade vapen, som går att göra funktionsdugliga igen, nyinköpta från vapenfirmor i samma område utgör dock ett växande problem.

Under strecket
TT
Publicerad

Via tre inköpsresor till en slovakisk vapenfirma öster om huvudstaden Bratislava misstänks fyra män ha smugglat in 235 pluggade vapen till Sverige. Kulsprutepistolerna och automatpistolerna har sedan gjorts användbara igen och sålts vidare till kriminella. Nu börjar rättegången mot kvartetten i Malmö tingsrätt och tillvägagångssättet är ingen nyhet för polisen.

– Den stora mängden av illegala vapen kommer fortfarande från västra Balkan och de områden som har haft forna krig. Det är vapen som har blivit över och är kvar på marknaden. Men nu kan man se att den vanliga mängden plussas på med den här typen av smuggling och inköp direkt från olika vapenfirmor, säger Emil Eisersjö, sektionschef på underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning (Noa).

Annons
Annons
Annons