Annons

Plugga utomlands ger högre lön

Det lönar sig att studera utomlands när det gäller den framtida lönen. Likaså är det viktigt att universitetet eller högskolan där man studerar har goda kontakter med det verkliga livet.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1
Bild 1 av 1

En utlandsstudent får i genomsnitt 807 kronor mer i lön i månaden jämfört med de kamrater som inte har pluggat utomlands. Viktigt för att studenten ska få ett jobb efter examen är också att det finns en god samverkan under utbildningen mellan skolan och näringslivet.

Är samverkan mellan skolan och närings-/arbetslivet god ger det i snitt 1 017 kronor mer i lönekuvertet per månad. Det framgår avSvenskt Näringslivs årliga högskolerankning.

Om samverkan är god ökar dessutom sannolikheten att jobbet ska vara kvalificerat med 30 procent, utöver det ökar sannolikheten att få ett jobb inom tre månader efter avslutade studier med 50 procent.

Vidare uppger varannan utlandsstudent att vistelsen i ett annat land har varit viktig för att de skulle få ett jobb. Bland svenska studenter sticker nationalekonomerna i Jönköping ut, en så stor andel som 95 procent av dem har valt att studera utomlands.

Annons
Annons

En nackdel med att studera utomlands är dock att det blir dyrt, studier i utlandet innebär högre studieskulder. En person som har läst minst en termin utomlands har i genomsnitt 100 000 kronor mer i studieskulder än den som har studerat i Sverige. Det innebär att hon eller han måste betala tillbaka 400 kronor mer per månad till CSN det första året efter studierna, skriver Metro.

De som får bäst betalt i månaden, 30 000 kronor, efter avslutad examen är de som har läst företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Näst bäst betalda är de som studerat industriell ekonomi vid Kungliga Tekniska högskolan, KTH, deras månadslön uppgår initialt till 27 500.

– Vad som utmärker de utbildningar där studenterna får bäst betalt efter avslutade studier är att utbildningen efterfrågas på arbetsmarknaden, att det är en bra sammansättning av utbildningens innehåll och att det finns en stark arbetslivskoppling, säger Mikaela Almerud, högskoleexpert på Svenskt Näringsliv, till E24.

Vid en titt på listan över de bäst betalade nyutexaminerade studenterna ligger förutom ettan på listan, Handelshögskolan i Stockholm, KTH mycket bra till.

– KTH har alltid legat högt på listan. De har en stark profil på sina tekniska utbildningar. KTH är starkare än exempelvis Chalmers tekniska högskola, säger Mikaela Almerud.

Hon konstaterar att den student som vill förbättra sina karriärmöjligheter i framtiden ska se till att den högskola eller det universitet som hon eller han ska studera vid har god samverkan med näringslivet och att det även finns goda möjligheter till utlandsstudier.

Svenskt Näringsliv har startat en ny sajt,
www.hogskolekvalitet.se , där man bland annat kan jämföra olika utbildningar efter de olika kriterierna: bäst på samverkan, flest kvalificerade jobb, bäst internationellt utbyte, störst chans till jobb och högst lön.

Som exempel på kopplingen mellan studier och arbetsliv nämner hon att teorin relateras till praktiska övningar, att examensarbeten görs på företag och att det ingår praktik som en naturlig del av utbildningen.

Men det är inte alla som lyckas lika bra efter avslutade studier, 43 procent av nyutexaminerade från högskolan har antingen inte fått ett kvalificerat jobb, är arbetslösa eller har valt att studera vidare för att de inte fått jobb sju till tolv månader efter examen, enligt Svenskt Näringslivs högskoleranking.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons