Plocka poäng på Bond

James Bond har fått hög­skolestatus – i Skövde. Som ett av många nya ämnen som ska dra studenter sätter högskolan in kursen Action­filmens utveckling med tema James Bond till hösten.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den som älskar film och filmhistoria, men inte vill plugga stora block i filmhistoria och analys, kan nu på många håll både vid universitet och högskolor i Sverige hitta spännande, nischade, mindre kurser i filmhistoria om fem ofta upp till tio poäng.
– James Bond-temat har gett ett filmmaterial som sträcker sig över fyrtio år och som satt standard för efterkommande actionfilmer, säger Ulf Wilhelmsson, som är kursansvarig vid Högskolan i Skövde.
Nya för hösten är, förutom fempoängskursen om James Bond, tjeckisk film i Stockholm, två kurser i filmmusik – också det i Stockholm och populärfilm i Umeå som sommarkurs.

Ingmar Bergman, auteuren och berättaren, kan också studeras under första delen av sommaren, först i Visby senare på Fårösund – en kurs som anordnas av högskolan i Visby. Ingmar Bergman själv brukar i samband med undervisningen vid Fårösund hålla i något av seminarierna.
Världsfilm med filmer från Sydamerika, Afrika och Arabvärlden finns på Göteborgs universitet under hösten 2005 och vid Högskolan Dalarna finns Irland i film och drama och Italien ur filmens perspektiv.
Den som gillar actionfilmer med James Bond i spetsen och bor utanför Skövde, kanske kan pendla under hösten 2005 då kursen kommer att gå varannan vecka och tisdagskvällar, 18–20.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons