Plavsic klagar på fängelseluft

Den förra bosnienserbiska ledaren Biljana Plavsic som avtjänar elva års fängelse för brott mot mänskligheten klagar över ventilationen på kvinnofängelset Hinseberg.

Under strecket
Publicerad
Annons

– I mer än två månader har jag förvägrats rätten att andas normalt, säger Plavsic i en telefonintervju som tidningen Politika i Belgrad publicerade i går.
Problemet för den 72-åriga krigsförbrytaren är att luftcirkulationen är för god. Mellan 20.15 och 7.15 pumpas luften in med sådant övertryck att det knappt går att stå ut. Det hjälper inte ens med bomull i öronen, säger hon enligt TT till den jugoslaviska tidningen.

- Plavsic har placerats på den modernaste avdelningen med det i särklass bästa ventilationssystemet, säger kriminalvårdsinspektör Karl-Anders Lönnberg, en av tre chefer på Hinseberg. Där sätter vi också astmatiker och andra känsliga, och under sju-åtta år har jag inte hört ett enda klagomål på ventilationen. Men det är möjligen högre brus och sus i det här systemet, vilket man kanske får ta om det ska vara bra luft. De andra avdelningarna har tyvärr väldigt dålig ventilation.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons