Fascism. En varningPlatt analys: Är allt som är dåligt fascism?

Madeleine Albright.
Madeleine Albright. Foto: Timothy Greenfield-Sanders/Contour RA

Är allt dåligt fascism? Analysen blir platt när USA:s tidigare utrikesminister Madeleine Albright klumpar ihop Venezuelas Hugo Chávez, Turkiets Erdogan och Trump. Både för den historiska förståelsen och analysen av samtiden finns det idag flera mera angelägna böcker, skriver Torbjörn Elensky om ”Fascism. En varning”.

Under strecket
Publicerad
Annons

USA:s tidigare utrikesminister Madeleine Albright är en av samtidshistoriens centrala personer. Det är alltid intressant att läsa hur den som var med upplevde ett skeende, men det gäller också att vara klar över att personlig erfarenhet, även då den kopplas till skarp iakttagelseförmåga, inte är detsamma som analys.

I den bok av hennes hand, ”Fascism. En varning”, som nu kommer på svenska delar hon generöst med sig både av minnen från sin barndom och åren i den internationella toppolitiken. Då hon var bara några år gammal lyckades familjen fly undan den nazistiska ockupationen av Tjeckoslovakien till London. Efter kriget återvände de, bara för att återigen tvingas fly från kommunisternas maktövertagande 1948. Sedan dess är hon stolt amerikan, men med ett europeiskt bagage som hon burit genom hela livet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons