Annons
X
Annons
X

Platserna du inte får missa på Wall Street

Ett enormt finansmecka - och en turistdestination. SvD:s New York-korrespondent Daniel Kederstedt låter dig känna historiens vingslag i en guide till Wall Street. KARTA: Här är de sevärda platserna på Wall Street

Foto: MARY ALTAFFER

1: Befästningsväggen

Det finns flera olika historier om hur Wall Street fick sitt namn. Den mest vedertagna är att de holländska invånarna under 1640-talet byggde en barriär för att skydda sig mot attacker från britterna och indianerna under. 1685 lades en väg längs befästningsvägen, som logiskt döptes till Wall Street. Barriärerna revs 1699.

Adress att fotografera: Var man vill på Wall Street

Annons
X

Här finns en bild som visar muren, det är den som är till höger om besättningarna: http://en.wikipedia.org/wiki/File:CastelloPlanOriginal.jpg

2: The Buttonwood Agreement

I slutet av 1700-talet pågick handel med värdepapper men det var den 17 maj 1792 som den första ordnade handeln uppfördes. Under ett träd enades 24 handlare om att först och främst hålla affärerna inom gruppen, undvika manipulation och att betala en fast summa för varje affär som genomfördes.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Adress: 68 Wall Street.

  3: Första presidenten tillsätts

  När George Washington svors in som president den 30 april 1789 skedde det på balkongen till Federal Hall. Det var också här som rättighetsförklaringen klubbades igenom samma år. Byggnaden revs dock 1812 och ersattes av en ny som stod klar först 1842.

  Adress: 26 Wall Street

  4: New York-börsen får ett hem

  Sedan Buttonwood-avtalet undertecknades hade handeln ökat kraftigt. 1792 hyrde man på 40 Wall Street en första lokal att samlas i. 25 år senare togs namnet New York Stock Exchange & Board men 1835 förstördes lokalen i en stor brand. 28 år senare döptes verksamheten om till New York Stock Exchange och flyttade 1865 in på adressen 10-12 Broad Street, som från början var en kanal. Snart växte man även ut den byggnaden och 1903 öppnades portarna till det som vi dag känner som New York-börsen.

  Adress: 18 Broad Street

  5: Krasch 1, 2, 3, 4 och 5

  Tyngd ekonomi en svag efterfrågan på silver skapade panik 1873. New York-börsen håller stängt i tio dagar. 1893 kommer nästa krasch sedan bankerna satsat för tungt i järnvägsindustrin. 1907 uppstod en förtroendekris för Wall Street - marknaderna rasade. En tung smäll utdelades 1929 då miljontals har uppmanats att investera i aktier och tagit lån för det. Den 24 oktober samlades tiotusentals utanför börsen för att protestera samt få information om deras innehav. Den Stora Depressionen är ett faktum. 1931 tvingades cirka 2300 banker stänga i landet. Den 19 oktober 1987 inträffade Den svarta måndagen. Börserna slog bakut världen över - i USA med rekordnoteringen 22,6 procent. Tiden innan hade börserna lyft kraftigt. Många ser raset som en korrigering på detta, men också att det förstärktes av datorprogrammens intåg då de kunde genomför affärer fort och per automatik.

  Adress: OKLART.

  6: Kvinnorna på Wall Street

  Redan 1870 öppnade Victoria Woodhull, som senare även slogs för att få bli president, den första kvinnligt ägda mäklarfirman på Wall Street. Det skedde på hotellet Hoffman House men strax därefter flyttades verksamheten än närmare hjärtat av finansdistriktet. Men det stora intåget av kvinnor i finansmeckat kom att dröja. 175 år efter att börsen bildats, 1967, köpte den första kvinnan sig en plats inne på börsen. Priset för Muriel Siebert landade på 445 000 dollar. Hon var då ensam med över 1300 män.

  Adress: 44 Broad Street (där Hoffman House låg.)

  7: 9/11

  Tvillingtornen, och de intilliggande byggnaderna, var sedan 1970 hem för några av de viktigaste och största spelarna på Wall Street. Nära 75 procent av alla som omkom i World Trade Center den 11 september 2001 arbetade inom finanssektorn. Största hyresgästen var Morgan Stanley med 3700 anställda. Samtliga utom sex överlevde. Desto sämre gick det för Cantor Fitzgerald som vid tillfället var involverat i 70 procent av alla affärer med statsobligationer. Samtliga 685 på kontoret omkom. Finansmarknaderna pressas stenhårt, kommunikationsvägar kapas. Obligationsmarknaderna öppnar upp mindre än 48 timmar sedan attackerna utfördes. Börserna håller stängt i flera dagar.

  Adress: World Trade Center

  8: Terrordåd

  Den 16 september 1920 exploderar en hästvagn fylld med närmare 50 kilo dynamit och 230 kilo gjutjärn vid JP Morgans huvudkvarter, som anses vara den exakta mittpunkten i finansmeckat. 38 människor omkommer, cirka 400 skadas. Man kan än idag se skador på byggnaderna från attacken. 1975 och 1993, i World Trade Center, sker ytterligare två terrorattacker som dödar totalt tio personer men skadar tusentals.

  Adress: 23 Wall Street

  9: Finanskrisen eskalerar

  Den 15 september 2008 faller Lehman Brothers sedan man förenklat sett satsat för hårt på bolåneprodukter. Det blir också symbolen för den kollaps vars effekter snart blir extremt kännbara världen över. Den kris som legat och pyrt eskalerar och bjässarna tvingas till undsättning från staten, och framför allt från centralbanschefen Ben Bernanke. Blivande finansminister Timothy Geithner spelar en huvudroll i undsättningsarbetet från sin plats i centralbanken Federal Reserves lokaler. Ilskan bland allmänheten är enorm, många förlorar sina hem på grund av bolåneaffärerarna. I lokalerna för centralbanken Fed finns för övrigt världens största guldreserv.

  Adress: 33 Liberty Street (Fed:s lokaler)

  KARTA: Här är de sevärda platserna på Wall Street

  LÄS MER: Följ SvD Näringslivs Wall Street-blogg

  Wall Streets historia i en bild

  maps.google.com
  Annons
  Annons
  X
  Foto: MARY ALTAFFER Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X