Annons
X
Annons
X

Platsar hon i nya team Löfven?

Ulrica Messings namn är ett av flera som dykt upp i mediebruset på möjliga kandidater i den nye S-ledaren Stefan Löfvens lag som han väntas presentera i dag. Messing har en gedigen erfarenhet inom politiken men lämnade den för fyra år sedan.

Ulrica Messing.
Ulrica Messing. Foto: PAUL MADEJ/SCANPIX

Redan som 15-åring var Ulrica Messing politiskt engagerad och gick då med i SSU. Några år senare blev hon ombud för Gävleborgs distrikt. Det har senare kommit fram att distriktet fuskade med medlemstalet under hennes ledning och rapporterade in nästan dubbelt så många som det reella antalet.

Hennes riksdagskarriär tog fart i början av 90-talet och hon hann bland annat vara ledamot i arbetsmarknadsutskottet och trafikutskottet innan hon klättrade och utsågs till infrastrukturminister och biträdande näringsminister. Hon var därmed långt innan Lööf och Fridolin rekordung på sina politiska poster.

När Göran Persson meddelade att han skulle avgå lyftes hon fram som möjlig efterträdare men signalerade snabbt sitt ointresse.

Annons
X

För fem år sedan lämnade Ulrica Messing sin man för miljardären Torsten Jansson, som startade bolaget New Wave Group. Att hon träffat en rik man fick stor uppmärksamhet och den besvarade hon så här i SvD:

–Varför skrev ingen om min förre man, som var elektriker och hade en cykel när vi träffades? Nu har jag för första gången en man som tjänar mer än jag. Det omvända förhållandet har aldrig intresserat någon.

Kort därefter avgick hon som riksdagsledamot för att hinna med sin familj – hennes två barn och Torsten Janssons fyra.

2008 lämnade hon också övriga uppdrag inom Socialdemokraterna. Hon hade då startat möbel- och designföretaget Porthouse. Det stack i ögonen på ett antal designer som uttryckte att hon inte tog design på tillräckligt allvar. Bolaget har gått minus sedan start precis som Kosta Förlag, som hon är vd för nu. Men verksamheterna ingår i makens stora koncern och Ulrica Messing kan plocka ut en dryg miljon i årslön.

Även när Håkan Juholt avgick var hon uppe för diskussion som partiledare. Och än en gång avvisade hon blankt att hon skulle kandidera. Frågan är om hon är villig att återvända för att jobba med Stefan Löfven.

Annons
Annons
X

Ulrica Messing.

Foto: PAUL MADEJ/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X