Annons

Svante Nordin:Platon gav förnuftet rätt

Vem ska människan lyda? Guds, naturens eller sina egna lagar? Det är den centrala frågan i Platons ­”Lagarna”, som nu föreligger i svensk översättning. Jan Stolpe närmar sig slutet av sitt maratonprojekt att översätta den grekiska filosofens samtliga skrifter.

Under strecket
Publicerad

Jan Stolpe har med Minos/Lagarna/Epinomis nått den femte av inalles sex volymer av sitt arbete på en ny fullständig svensk Platonöversättning, utgiven av Atlantis förlag. Detta blir i så fall den första fullständiga svenska Platonöversättningen sedan Claes Lindskogs klassiska översättning från 1920-talet. Tidigare försök till fullständig översättning hade gjorts men brukade stupa just på Lagarna, den längsta av Platons dialoger. Stolpe har säkert gjort klokt i att inte spara detta jättearbete till allra sist. Nu har han alla utsikter att med ännu en volym nå målet. Det är en översättarbragd att på detta sätt presentera Platon i modern, fräsch, läsbar och levande svensk version.

Lagarna, som utgör huvudstycket i den nya volymen, var Platons mest omfattande dialog. Den var också den sist författade enligt antika uppgifter och den brukar anses som den tråkigaste. Anseendet för tråkighet beror till stor del på att Sokrates, Platons lärare som brukade vara huvudpersonen i hans dialoger, här inte är med utan ersätts av den onekligen mindre färgstarka ”Athenaren”. Dialogen innehåller också en hel del detaljdiskussioner kring lagstiftning som kan förefalla tröttande.

Annons
Annons
Annons