Plastpåsen förbjuds – men inte i Sverige

Allt fler länder förbjuder plastpåsar men í Sverige sitter plastkassen än så länge säkert. ”Vi har ett bra system där producenterna har ansvar för att ta hand om avfallet”, säger sakkunnig på miljödepartementet till SvD.se. Men det finns nya alternativ på marknaden som kan vara skonsammare mot miljön. Eller inte, beroende på vem man frågar.

Under strecket
Publicerad
ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Annons

Så sent som i förra veckan gick den kinesiska regeringen ut med en kommuniké där man meddelade att man kommer att förbjuda gratis utdelning av plastpåsar i butiker från den 1 juni i år. Även i Australien har landets miljöminister Peter Garrett aviserat att man vill fasa ut användandet av plastpåsar. Andra länder där förbud diskuterats är Storbritannien, Frankrike och Irland.

I Sydafrika riskerar den som delar ut den tunnare sortens plastpåsar både böter och fängelse. Målsättningen är att få fler att använda den tjockare varianten som tål att återvändas fler gånger eller att ta med sig en egen tygkasse när man handlar. Även i Taiwan, Bangladesh, delar av Indien samt i Kenya har man förbjudit plastpåsar och ibland även plasttallrikar- och bestick.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons