Plastmatta - pinsamt för stilrena

I inredningsmagasinen är husen och lägenheterna vackra, nystädade och stilrena. Även människorna som bor där, och kan skönjas lätt suddiga på språng mellan rummen, är vackra, rena och smakfulla.

Under strecket
Publicerad
Annons

”De har rensat bort allt onödigt i både inredningen och den egna garderoben. Rena enkla linjer är vad som gäller för en familj som gärna klär sig i vitt på sommaren.” Den som försökt att klä mamma, pappa, barn i vitt på sommarstället vet att det är grymt svårt att behålla fräschören.
Men renoveringsvärlden är en lycklig värld där allt är möjligt och alla har tur. Människorna är av den sorten som ”till slut hittade de en gammal förfallen gård på Gotland. Visserligen i stort behov av kärlek och omvårdnad, men med mycket själ och värme”.
De struntar aldrig i att grundmåla utan ”avskyr genvägar och kompromissar aldrig” och har alltid ”lagt ner stor omsorg på detaljer”.
I tv snickrar Ernst Kirchsteiger altaner och bjuder på nybakade muffins med samma varma leende, Martin Timell bygger ett praktiskt sängskåp och allt
är ganska underbart.
Det är svårt att inte ryckas med.
Plötsligt en dag skäms vi över plastmattan i badrummet. Det borde ju vara klinker. Och du är inte ensam om plastmatteskammen. Hundratusentals svenskar känner likadant. 15 procent av svenskarna går och grunnar på att renovera badrummet det närmaste året, enligt marknadsundersökningsföretaget Gfk Sveriges studie.
Okej, vi vet. Det är roligt att få fint hemma och att känna tillfredsställelse över att ha åstadkommit något med egna händer.
Men i den här artikelserien ska vi fokusera på det som ofta förtigs, renoveringens dyst1ra sidor. Färgen som är i fel nyans, det tröstlösa spacklandet, ängslan över att ha valt en tapet som kanske redan är omodern, badrumsgolv som sluttar åt fel håll, all tid och alla pengar som kunde använts till något roligare, ångesten över att ha mätt fel när spisen inte får plats, hantverkaren som aldrig dök upp och förhållandet som knakar under totalrenoveringens påfrestningar.
Och vi ska fråga varför vi lägger så mycket pengar på
att renovera fullt funktionella kök? Och varför alla väljer samma färg till fondväggen?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons