Annons
X
Annons
X

Plastkulor i maten hot mot vår hälsa

Delstater i USA går före genom att stoppa plasten i maten. När får vi se denna utveckling i Sverige och i Europa? skriver Ethel Forsberg, tidigare generaldirektör för Kemikalieinspektionen.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

BRÄNNPUNKT | MIKROPLAST

För tio år sedan var det ombytta roller. EU spelade tufft på sin planhalva medan USA valde kemiindustrins försvarsspel.
Ethel Forsberg

Inte ens i maten slipper vi farlig plast. Lunchkycklingen, räkmackan och den inlagda sillen kan alla innehålla plast. Små plastkulor används flitigt i kosmetik och hygienprodukter som krämer och hudrengöring. De sköljs ut med avloppsvattnet. Passerar reningsverk och når våra vattendrag och till sist världshaven.

Användningen av plast är snart uppe i 100 kilo per person och år i Europa. Världsproduktionen har passerat 250 miljoner ton. Visst är plast ett material som vi kan uppskatta i många sammanhang. Men vi behöver ha bättre koll på hur plasten används, vad den innehåller och hur vi exponeras.

Annons
X

Bara för några veckor sedan beslutade den amerikanska delstaten Illinois att agera. De förbjöd kosmetik och hygienprodukter som innehåller plastkulor. Produkter med plastkulor kommer att fasas ut och få saluförbud under den närmaste femårsperioden. Delstaterna Kalifornien och New York följer efter. EU försöker ta liknande initiativ, men har ännu inte kommit någon vart. För tio år sedan var det ombytta roller. EU spelade tufft på sin planhalva medan USA valde kemiindustrins försvarsspel.

När plastkulorna, eller mikroplasten som de kallas på fackspråk, har kommit ut i haven får fisk och andra vattenlevande organismer i sig dem. Vi vet att mikroplasten misstas för mat av fiskar och andra djur som lever i haven. Plasten kan innehålla farliga ämnen från början. Men de små kulorna fångar också upp och binder miljögifter som redan finns i havet.

Fisk och skaldjur fångas, blir till foder och mat. Det är så vi får det på tallriken.

USA:s delstater visar politiskt ledarskap i syfte att stoppa plasten. Förbuden genomförs i dialog med kosmetikaindustrin. Alternativa ingredienser, fria från plast, har tagits fram och används redan. När får vi se denna utveckling i Sverige och i Europa?

Om du vill undvika produkter med plastkulor, finns de listade här.

ETHEL FORSBERG

författare till boken ”Makt Plast Gift & Våra barn”

tidigare generaldirektör Kemikalieinspektionen, samhällsbyggnadsdirektör Region Gotland

Annons
Annons
X
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X