Annons
X
Annons
X

Planet skulle precis till att landa – vände

Flygplanet skulle precis till att landa, då fick piloten order om att vända tillbaka till Trondheim. Besättningens arbetstid var på väg att ta slut.

Norska Widerøe var bäst på att hålla tiden i juli.
Norska Widerøe var bäst på att hålla tiden i juli. Foto: JOHAN NILSSON/SCANPIX

Landningsstället var utfällt, passagerarbältena fastspända och trädtopparna inom räckhåll. Då meddelar flygbolaget Widerøe planets kapten att han ska vända om.

– Det var mellan 30-60 sekunder innan hjulen träffade backen i Mosjøen. Då avbröt flyget landningen och flög tillbaka till Værnes, säger Steinar Henriksen som var en av passagerarna på Widerøe-planet på torsdagskvällen till den norska tidningen Rana Blad.

Værnes är namnet på flygplatsen i Trondheim, och väl där fick de 40 förbluffade passagerarna matkuponger av det norska flygbolaget som även erbjöd dem hotellövernattning, tågbiljetter eller ombokning till ett annat flyg.

Annons
X

Steinar Henriksen fick tag på en biljett till Sandnessjøen, hyrde en bil och kom hem till Mo senare samma kväll.

Widerøes kommunikationsdirektör Richard Kongsteien beklagar att människor blev drabbade, men anser att det var helt rätt av bolaget att avbryta inflygningen.

– Dessvärre var det så att flyget åkte med en besättning som var i färd med att avsluta sin arbetstid. Vi har stränga myndighetskrav på arbetstider som vi inte har möjlighet att frånse, säger Kongsteien till Rana Blad och förklarar att hade planet landet hade det blivit ståendes i Mosjøen eftersom bolaget inte hade en reservbesättning på plats. Då hade resterande flygningar med planet den kvällen blivit inställda.

Kommunikationsdirektören erkänner ändå att bolaget har gjort fel.

– Det var osedvanligt mycket väder- och driftsstörningar som skapade en enorm press på operationscentralen, och det hela upptäcktes inte förrän tre minuter innan landning, säger Richard Kongsteien, som poängterar att det inte var någon säkerhetsmässig fara att avbryta inflygningen så tätt på landning.

Vad kan du om flygbolaget SAS? quiz.svd.se
Annons
Annons
X

Norska Widerøe var bäst på att hålla tiden i juli.

Foto: JOHAN NILSSON/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X