Annons
X
Annons
X

Planet har landat i Kabul: ”Vad händer med dem?”

10 personer tvångsutvisades från Sverige till Afghanistan i slutet av mars. 19-årige Jawad Husseini skulle ha varit en av dem. Men resehandlingarna var inte klara och han är kvar på förvaret utanför Göteborg.

– Jag tänker på alla som förts bort. Vad ska hända med dem nu, säger han till SvD.

Svenskt flykting­mottagande
Flera aktivister hade samlats för att protestera mot utvisningarna.
Flera aktivister hade samlats för att protestera mot utvisningarna. Foto: Nätverket ”Vi står inte ut”

Polisinsatsen vid Migrationsverkets förvar i Sagåsen utanför Göteborg var massiv när ett antal afghaner som fått avslag på sina asylansökningar skulle tvångsutvisas ur Sverige.

Aktivister hade också tagit sig dit för att protestera samtidigt som ett tiotal asyljurister jobbade med att försöka stoppa avvisningarna.

Jawad Husseini, som kom till Sverige 2012, hade tagits till förvar för två månader sen. Två dagar innan den planerade avvisningen fick han veta att han ska packa och göra sig redo för att åka.

Annons
X

– Det är kaos här. Ingen säger någonting till mig. Jag vet inte om jag ska utvisas idag och jag känner mig stressad, sade Jawad Husseini när SvD nådde honom på telefon några timmar innan den planerade avfärden mot Landvetters flygplats.

Vare sig Polisen eller Migrationsverket vill berätta hur många personer som fanns på planet som landade i Kabul på onsdagen. Enligt nätverket ”Vi står inte ut” skulle 14 personer lämna Sagåsen men fem kom inte med på grund av olika praktiska hinder.

Jawad Husseini var en av dem. Hans resehandlingar var inte klara och blev kvar i förvaret.

Stäng

SvD GÖTEBORG – dagligt nyhetsbrev med de viktigaste nyheterna från Göteborg (må-fr)

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag var så rädd igår. Varje gång personalen kom emot mig trodde jag att de skulle ta mig. De måste ha vetat att jag inte hade resehandlingar men de sa ingenting. Jag förstod det först när de andra killarna satte sig på bussen och åkte iväg, säger han.

  Jawad Husseini berättar att en person försökt ta livet av sig och att personalen vaktade honom tills det var dags att sätta sig på bussen. Han säger också att en annan kille hade svårt att andas och mådde mycket dåligt.

  – Nu känner jag mig så trött, jag har ont i huvudet. Jag tänker på dem som fördes bort. Jag vet hur situationen är i Afghanistan. De flesta har ingen där. Hur ska de klara sig?

  Maria Karlsson, som Jawad Husseini kallar för sin svenska mamma, hoppas att asylutredningen som ligger till grund för beslutet om utvisning ska göras om.

  – Nu ska vi andas ett par dagar först. Det går ett plan till Kabul i juni igen. Vi kommer att hävda verkställighetshinder och använda oss av faktumet att han inte har några resehandlingar, säger Maria Karlsson, som inhyst Jawad och som hjälper honom ideellt.

  Hon säger att Jawad Husseini har rätt att söka asyl i Sverige på nytt 15 juli, om han inte blir utvisad innan dess.

  Kinna Skoglund, som är talesperson för nätverket ”Vi står inte ut”, säger att man tagit kontakt med FN:s flyktingorgan UNHCR och meddelat att flera av personerna som utvisats blivit åldersuppskrivna av Migrationsverket.

  – Vi prioriterar de yngsta nu. De har bara lämnats på flygplatsen i Kabul, de är förvirrade och vet inte vad de ska göra, säger Kinna Skoglund som varit i kontakt med en del av dem som utvisats.

  – Det var viktigt att få ett livstecken från dem. De är traumatiserade och det är svårt att ha en normal dialog med dem. De flesta har aldrig ens varit i Afghanistan, säger Kinna Skoglund.

  Enligt polisen mellanlandade planet i Wien och där plockades personer som utvisas från Österrike upp. Polisen och Migrationsverket hänvisar dock till varandra när det gäller detaljfrågor kring utvisningen.

  Jawad Husseini säger att han inte förstår varför han är inlåst i förvar. Han har bott hos sin ”svenska mamma”, Maria Karlsson, vars adress han uppgett för gränspolisen.

  – Jag har inte gjort någonting fel. Jag kostar bara en massa pengar här. Använd dessa pengar till dagis, vårdcentral och skola i stället.

  Annons

  Flera aktivister hade samlats för att protestera mot utvisningarna.

  Foto: Nätverket ”Vi står inte ut” Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X