Annons
X
Annons
X

Planerad spontanitet ger ministern mer ro

Före sommaren lät vi integrationsminister Erik Ullenhag träffa livsdesignern Cecilia Kärvegård för att prata om stresshantering inför semestern. Med sig fick han tankeställare, konkreta tips och framförallt en medvetenhet som gav resultat

(uppdaterad)

–Det gick lättare och fortare att komma in i ledighetsslunken den här gången, berättar Erik Ullenhag på telefon från arbetsmarknadsdepartementet.

Han rivstartade med partistyrelse efter fem veckors semester med familjen i Jerusalem där hustrun Maria är stationerad sedan ett år tillbaka.

– Mycket tror jag beror på att jag blev medveten om mitt eget beteende i samband med mötet med Cecilia och de tankar som väcktes i samband med det. Jag gjorde ett aktivt val att växla ned före semestern för att slippa den långa bromssträckan. En del ärenden fick vila över sommaren.

Annons
X

Almedalsveckan på Visby har på senare tid blivit något av ett målsnöre för många politiskt aktiva i Sverige. Även om inramningen är lättsam och somrig så är framförallt partiledarna hårt bevakade. Många gör som Ullenhag, pustar ut när veckan är över. Familjen återförenades i Jerusalem där de lät dagarna komma och gå utan att planera in för många evenemang, även detta ett aktivt beslut.

–Man vill gärna vara duktig och planera in så mycket roliga saker som möjligt. Men med facit i hand mår vi bättre av att göra precis tvärtom.

Lite duktighet var ändå nödvändigt under de här veckorna, men under begränsade former. Istället för att som många gånger tidigare sväva som en osalig ande mellan arbets-jaget och semester-jaget följde han coachens råd att sätta av en bestämd tid under veckan då han betade av ett arbetspass med mejl och telefon.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Det fungerade väldigt bra. Jag kunde släppa jobbet helt efteråt och samtidigt vara lugn över att jag inte skulle missa något.

  Målsättning inför hösten är god framförhållning för att minska ”slalomkänslan” och öka närvarokänslan hemma och på jobbet. Erik tipsar om ”planerad spontanitet”, ett grepp som han lärt sig av sin äldsta kompis som tröttnade på att behöva vänta två månader på en ledig helg i Eriks agenda.

  –Sedan vi slutade boka upp helgerna har vi setts mycket oftare. Livet är så inrutat ändå att den lilla fritid man har behöver få vara just fri för att lämna fältet öppet för dem och det som man verkligen vill prioritera.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X