Planen som kan slå ut euroekonomin

Den europeiska åtstramningsdieten håller på att svälta ut ekonomin fullständigt och skuldkrisen förvärras. Inför veckans EU-toppmöte har Internationella Valutafonden, IMF, och kanske även EU-kommissionen börjat inse detta. Men Tyskland vill hålla på principerna och dra åt ett snäpp till, även på hemmaplan. Fortsätter svältkuren kan ett redan tufft 2013 bli mycket jobbigt.

Publicerad
IMF-chefen Christine Lagarde.

IMF-chefen Christine Lagarde.

Annons

Det börjar naturligtvis i Grekland, men det slutar inte där. För även om Grekland än en gång ser ut att ha lyckats undvika en oordnad betalningsinställelse så är prognosen allt annat än god. Grekland lyckades kortfristigt låna upp 5 miljarder euro hos de grekiska bankerna så att de klarade de omedelbart förfallande betalningarna. Detta i väntan på att den så kallade trojkan, IMF, EU och euroländerna, ska betala ut den nu kraftigt försenade ”tranchen” på 31,3 miljarder euro av ”stödlånepaketet” på totalt 174 miljarder euro.

Den grekiska ekonomin har i det närmaste kollapsat. BNP krympte med 7,2 procent under årets tredje kvartal, vilket är det normalt starkaste ”turistkvartalet”. Arbetslösheten har på fyra år ökat från 7,7 procent till 25,1 procent till och med september.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons