Plan för cancervård avvisas

Det saknas nya resurser när behoven inom cancersjukvården nu kommer att öka dramatiskt. Därför behövs en nationell handlingsplan för cancervården anser chefen för Radiumhemmet i Solna. Men vårdminister Ylva Johansson säger nej.

Under strecket
Publicerad
Annons

Ulrik Ringborg, professor och chef för den onkologiska divisionen vid Karolinska Universitetssjukhuset som Radiumhemmet tillhör, är djupt oroad över cancersjukvårdens situation både regionalt i Stockholm och nationellt.
– Behoven ökar och belastningen på sjukvården ökar, men det förs ingen diskussion om det. Det finns ingen som håller i spakarna för hur cancersjukvården bör organiseras i Sverige, det saknas en helhetsbild av läget, menar Ulrik Ringborg.

Han efterlyser därför att staten tar fram en nationell cancerplan. I den ska organisationen läggas fast liksom en strategi för cancervården i hela landet. Dessutom krävs nya resurser. Ulrik Ringborg har skrivit debattartiklar i ämnet och kontaktat såväl socialstyrelsen och landstingsförbundet som förre socialminister Lars Engqvist.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons