Annons
X
Annons
X

”Plågade hönor bör få oss att fira utan ägg”

Tuppkycklingar dödas på löpande band, och hönorna föds till en tillvaro där de endast ses som äggmaskiner. Gör därför den här påsken till en äggfri påsk, skriver Camilla Björkbom, förbundsordförande, Djurens Rätt.

Foto: Gunnar Lundmark

DEBATT | ÄGG

Påsken står för dörren och med den kommer för de flesta en rad traditioner. Vet du var traditionen att äta ägg till påsk kommer ifrån? Det har att göra med att när ljuset kom tillbaka, började hönorna värpa igen. Den ursprungliga hönan, precis som alla andra fåglar, lade bara ägg på våren för att ruva fram ungar.

Det är långt ifrån dagens äggfabriker där hönorna, med hjälp av intensiva ljusprogram, hård avel och effektivt foder, tvingas värpa året om i en sådan takt att deras kroppar är utslitna efter bara omkring 18 månader. Då har hon värpt omkring 350 ägg, anses uttjänt och får ge plats till en ny fräsch höna. Får en höna leva sitt liv kan hon bli omkring 10-12 år.

Trots en mycket stark vegovind under de senaste åren så har svenskarnas äggkonsumtion ökat och just under påskveckan dubbleras konsumtionen av ägg. Många konsumenter lägger stor vikt vid vilken typ av ägg de köper. Men hur långt räcker det att köpa ”bra” ägg? Det är dags att ta en titt in i äggfabriken.

Annons
X

Varje dag kläcks omkring 30 000 kycklingar på landets kläckerier. För varje värphöna som föds hackar sig även en liten tuppkyckling ut ur skalet. Skillnaden mellan dem är att tuppkycklingen är värdelös för äggfabriken. Han och hans bröder har inget värde för äggindustrin. Eftersom de inte växer tillräckligt snabbt för att födas upp för sitt kött så gasas de ihjäl direkt efter kläckningen. Det handlar alltså om 15 000 tuppkycklingar, varje dag, som knappt hinner börja livet innan det är slut.

Hur går det för systrarna då? Jo, ungefär 17 procent av dem kommer att hållas hela sina liv i en bur så trång att de inte ens kan sträcka ut sina vingar. Utrymmet per höna motsvarar storleken på ett A4. Resten av dem hålls "frigående" i stora grupper. Av de frigående hönorna får ungefär en femtedel chansen att vistas utomhus, åtminstone under sommaren. Resterande hålls inomhus året om.

Oavsett om hönorna hålls i burar eller är frigående inomhus eller utomhus så lever hönorna i en ständig trängsel. De har manipulerats genom avel och ljusprogram till att värpa nästan ett ägg om dagen. Det sliter hårt på deras kroppar och många hönor drabbas av äggledar- och bukhinneinflammation på grund av den höga värptakten.

På branschorganisationen Svenska Äggs hemsida kan vi läsa att ”ägget anses vara en symbol för liv”. Efter att ha kikat in i äggfabriken är inte ordet ”liv” det första som kommer upp i mitt huvud. För att producera ägg dödas tuppkycklingar på löpande band, och hönorna föds till en tillvaro där de endast ses som äggmaskiner. Det är en verklighet långt borta från reklamens hönor på gröna ängar.

Många köper inte längre ägg från hönor som suttit i bur. Med konsumentmakt har de allra sämsta äggen slutat säljas hos de stora butikskedjorna. Tyvärr är valet för konsumenten vid ägghyllan ett val mellan dålig och sämre djurhållning. För tuppkycklingarna som gasas ihjäl spelar det ingen roll om deras syster fick leva sina 18 månader inom ekologisk produktion eller i bur. Djuren lider och dödas inom all äggproduktion. De enda verkligt bra äggen är de som fåglarna själva får behålla.

Gör skillnad genom att fira en äggfri påsk!

Camilla Björkbom

förbundsordförande, Djurens Rätt

Annons
Annons
X
Foto: Gunnar Lundmark Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X