Annons

Plågad mästare

Med Anna Karenina och Krig och Fred skrev Leo Tolstoj in sig i litteraturhistorien, men hans eget liv var minst lika dramatiskt. Idag är det 100 år sedan en av de ryska superstjärnorna avled, sjuk och olycklig vid en järnvägsstation.

Uppdaterad
Publicerad

Hör Leo Tolstoy läsa egna texter, se filmer från hans liv och död.

L
eo Tolstoj, eller Lev Nikolajevitj Tolstoj som hans fullständiga namn löd, föddes in i den ryska aristokratin – pappan var greve och hade stridit mot Napoleons trupper 1812. Silverskeden i munnen fick dock bitter smak tidigt: mamman dog när han var två och pappan sju år senare. Tolstoj växte upp till en adlig rumlare av rang som misskötte studierna, drack, besökte prostituerade och spelade.

Leo Tolstoj föddes 1828 och dog den 20 november 1910. Vykortsfotot är från cirka 1903.

Foto: AMORET TANNER/AOP Bild 1 av 4

Vid sidan om de två mest kända verken Anna Karenina och Krig och Fred skrev Leo Tolstoj en uppsjö av pjäser, noveller, essäer och religiösa betraktelser. 1911 publicerades hans sista pjäs The living corpse postumt, trots att Tolstoj inte ansåg den vara färdig.

Foto: SERGEO MIKHAILOVICH Bild 2 av 4

Leo Tolstoj och hans fru Sofia Andrejevna, ett av litteraturens stormiga förhållanden. Själv skrev han att äktenskapet var lyckligt i 17 år, andra menar att problemen började tidigare än så.

Foto: LIBRARY OF CONGRESS Bild 3 av 4
Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons