Placerade barn får ängel och detektiv

SUPERSVÅRT. Vardagen med läxläsning och gemensamma måltider kan orsaka kris i vilken familj som helst. Men i många familjer med placerade barn – familjehem – kan sådana kriser bli så svåra att barnen måste placeras om. Nu provas en ny utbildning som kanske kan ändra på det.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Marie och Örjan har trots lång erfarenhet av att ha familjehem valt att gå utbildningen. – Vi kände att vi behövde mer råd och stöd, säger Marie. Hemma hos den skånska familjen bor nu sex barn. Två är födda i familjen och fyra är familjehemsplacerade.

Foto: JONATAN JACOBSON
Annons

Sju familjehemsföräldrar kommer till den tionde träffen i kursen Keep, som hålls i Lund. Det är två par där båda deltar och två mammor och en pappa som kommer utan sin partner.

På bordet är smörgåsar och kaffe framdukat. Kursen börjar klockan 18.15 och flera av deltagarna har inte hunnit äta någon middag, utan kommer direkt från sina arbeten. En mamma dirigerar via telefon läxläsningen hemma hos sig innan kursen startar. De som går här är alla vana vid en hög aktivitetsnivå. Föräldrarna har både egna och familjehemsplacerade barn. Många av barnen de tar hand om har sociala svårigheter av olika slag.

Annons
Annons
Annons