Annons
X
Annons
X

”Placera Nobel Center i nya universitetsområdet”

Vi vill framföra ett förslag på bättre placering av Nobel Center än Blasieholmen. Med vårt förslag berikas Nationalstadsparken samtidigt som Stockholms city slipper förstörelse av ett nationellt kulturarv. Det skriver Gunnar Aronsson och Ludvig Rasmusson som föreslår att Nobel Center placeras nära KTH.

Nobelcentret
Bygg Nobel Center på mark som nu upptas av spårområdet för Roslagsbanan vid Östra station. Det skriver Gunnar Aronsson och Ludvig Rasmusson.
Bygg Nobel Center på mark som nu upptas av spårområdet för Roslagsbanan vid Östra station. Det skriver Gunnar Aronsson och Ludvig Rasmusson. Foto: Privat, Ulla Montan, © David Chipperfield Architects

DEBATT | NOBEL CENTER

Motståndet mot Nobel Center placering på Blasieholmen är utbrett. Argumenten tycks självklara och behöver inte upprepas här. Men ändå drivs projektet framåt med en obeveklighet som syftar till att få Blasieholmsplaceringen att framstå som den enda möjliga.

Vi vill här framföra ett förslag på bättre placering. Bygg Nobel Center på mark som nu upptas av spårområdet för Roslagsbanan vid Östra station och norrut. Flytta övergången mellan Roslagsbanan och tunnelbanan till Station Universitetet och bygg en modern och bekväm station där för Roslagsbanans resenärer med en underjordisk gång till tunnelbanans Station Universitet. Sträckan är bara ett hundratal meter fram till stationens perrong.

Vi menar att både de miljömässiga och intellektuella fördelarna med denna placering är stora. Nobel Center placeras nära Tekniska högskolan (KTH) och inne i det dynamiska universitetsområde där KTH och Stockholms universitet (SU) håller på att växa samman vid Albano. Nobel Center blir ett tillskott till detta kluster av universitetsinstitutioner och kunskapscentra, vilket kommer att sträcka sig ända från KTH över Albano och Kräftriket vid Brunnsviken fram till Vetenskapsakademin, Naturhistoriska Riksmuseet, och Arrheniuslaboratorierna.

Annons
X

Lösningen innebär en mycket stor markyta frigörs när Roslagsbanans spår tas bort, vilken kan användas för ytterligare byggnation med anknytning till Stockholms universitet och Tekniska högskolan. Här finns möjligheter att skapa goda ekologiska förbindelser inom det nya stora universitetsområdet och kanske en stor modern friluftsteater. En ny tunnelbanestation, lämpligen kallad Vetenskapsstaden, bör också öppnas mellan stationerna Tekniska högskolan och Universitet.

Det är svårt att se några påtagliga nackdelar med detta alternativ. Resenärer på Roslagsbanan som skall in till City får en ny och bekväm inomhusövergång till tunnelbanan. Ett stort område frigörs för byggnation, kultur och naturupplevelser. Nationalstadsparken berikas. Stockholms city slipper förstörelse av ett nationellt kulturarv.

Gunnar Aronsson

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  professor emeritus, verksam vid Stockholms universitet

  Ludvig Rasmusson

  författare och journalist

  Gunnar Aronsson och Ludvig Rasmusson Foto: Privat, Ulla Montan
  Annons

  Bygg Nobel Center på mark som nu upptas av spårområdet för Roslagsbanan vid Östra station. Det skriver Gunnar Aronsson och Ludvig Rasmusson.

  Foto: Privat, Ulla Montan, © David Chipperfield Architects Bild 1 av 3
  Foto: © David Chipperfield Architects Bild 2 av 3

  Gunnar Aronsson och Ludvig Rasmusson

  Foto: Privat, Ulla Montan Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X