PKK-krigare lämnar över sig i fredlig gest

Åtta män och kvinnor i PKK:s uniformer har tillsammans med kurdiska flyktingar korsat gränsen från norra Irak och överlämnat sig till turkiska myndigheter. Initiativet ­lanseras som en fredstrevare från PKK. Regeringen i Turkiet hoppas att fler PKK-are ska lägga ned sina vapen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Många gånger förr, och ofta i skydd av mörkret, har PKK-are vandrat över gränsen från norra Irak till Turkiet. Men vanligen har de som gått ner från Qandilbergen lagt sig i bakhåll för turkisk militär. Men i måndags korsade fyra män och fyra kvinnor klädda i PKK:s gröna uniformer gränsen i fullt dagsljus tillsammans med 26 kurdiska flyktingar från Mahmur, ett FN-övervakat flyktingläger i norra Irak.

De 34 är noga utvalda PKK-medlemmar eller kurdiska flyktingar, som med den livstidsdömde PKK-ledaren Abdullah Öcalans goda minne nu frivilligt har överlämnat sig till turkiska myndigheter. För åtminstone fem av de 34 förbereder åklagaren åtal. Men förhoppningen från det förbjudna PKK är att denna grupp ska få ett mildare mottagande av turkiska myndigheter än de PKK-are som gjorde en liknande fredstrevare 1999. De som överlämnade sig för tio år sedan sitter i många fall fortfarande kvar i fängelse.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons