Skärper reglerna för att förhindra hamstring

Läkemedelsverkets generaldirektör Catarina Andersson Forsman och socialminister Lena Hallengren (S).
Läkemedelsverkets generaldirektör Catarina Andersson Forsman och socialminister Lena Hallengren (S). Foto: Pontus Lundahl/TT

Reglerna för hur mycket receptförskriven medicin som kan köpas skärps. Bakgrunden är att allt fler patienter har hamstrat stora mängder läkemedel den senaste tiden.

Under strecket
Publicerad
Annons

Genom en ny förordning begränsas uttaget av receptförskrivna läkemedel i Sverige, sa Lena Hallengren på en pressträff på onsdagsmorgonen.

Förordningen, som började gälla vid midnatt, gör att det inte längre är tillåtet att köpa mer receptförskrivna läkemedel än vad som krävs för en tremånadersperiod.

– De senaste veckorna har vi kunnat se att efterfrågan på läkemedel har ökat kraftigt, säger Lena Hallengren.

Hittills har det visserligen inte var möjligt att köpa receptförskrivna läkemedel för en längre tidsperiod än tre månader inom högkostnadsskyddet, men om kunden själv betalat fullt ut har det gått att skaffa läkemedel motsvarande en årsförbrukning.

– Det är många patienter som på sistone använt sig av den möjligheten, säger Lena Hallengren.

Enligt henne krävs nu ”snabba beslut” för att ”förhindra hamstring”.

– Vi har inte brist på läkemedel. Men om alla hämtar ut sin årsförbrukning så blir det tomt på hyllorna i apoteken. Då räcker inte läkemedlen för alla som får det förskrivet, säger socialministern.

Läkemedelsverkets generaldirektör Catarina Andersson Forsman bekräftade på pressträffen att det hittills finns god tillgång till läkemedel i Sverige.

– Vi har ingen brist i dag, säger hon.

Den nya förordningen är ändå viktig, säger Catarina Andersson Forsman.

– Vi vill skapa oss en tidsfrist innan vi får en brist, säger hon.

Bakgrunden till förordningen är en hemställan från Läkemedelsverket till regeringen. Apoteksbranschen har tidigare infört frivilliga begränsningar i uttaget av läkemedel efter dialog med Läkemedelsverket.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons