Annons

Mari Janson:Pizza + prosecco = sant

För många år sedan dejtade jag en kille som tyckte att att tjejer absolut inte fick dricka öl direkt ur flaskan. Att det ”inte passade sig” var bara en av alla hans idiotiska idéer, och jag ska inte trötta ut någon med resten, men etikettexperten säger sitt i frågan längre ner i mejlet. Och finns det förresten någon som inte har blivit sugen på en kall Bud efter att i film efter film, serie efter serie, ha sett amerikaner gå direkt från ytterdörren fram till kylen, skruva av kapsylen, och sen törstigt klunka i sig? Hälla upp i ett glas? Inte en chans.

Ikväll ska jag prova receptet här nedanför. Pizza utan ost låter lite fattigt – särskilt som ost är det godaste som finns – men jag tror att mandelkrämen väger upp för det. Och med italienskt bubbel till, vad kan gå fel? (I glas? Ja! Trots att det har något härligt dekadent över sig att halsa ur en skumpaflaska).

Mari Janson
Annons

Prisvärd prosecco med goda omdömen

Marastoni Prosecco Organic Extra Dry

Med sin 70-åriga historia är norditalienska vinkooperativet Viticoltori Ponte ett av regionens mest omtyckta. I Sverige har deras friska Marastoni Prosecco Organic Extra Dry gjort succé. Mousserande.se delar ut 8 av 10 poäng, Vinbörsens Robert Montgomerie ger rekommendationen ”bra köp” och Boxtoppen.se skriver ”en citrusfrisk stil som lär falla många i smaken”.

Proseccon är gjord på ekologiskt odlade glera-druvor och har en fruktig och välbalanserad smak med inslag av äpplen, melon och citrus som gör den perfekt till sommarfesten. Passar till sallader, fisk- och skaldjursrätter eller som aperitif. Varför inte prova den till receptet på pizza med mandelkräm och zucchini som du hittar nedan?

Pris: 89 kr
Nr: 50642 Flaska: 750 ml Alkoholhalt: 11,5 %

Marastoni Prosecco Organic Extra Dry | SystembolagetExtern länk

Pizza med mandelkräm och zucchini

Pizzadeg
2 1⁄2 tsk torrjäst
1 1⁄2 dl olivolja
2 tsk salt
9 1⁄2 dl vetemjöl special
4 1⁄2 dl vatten, fingervarmt

Mandelkräm
150 g mandel (ca 1 1⁄2 dl)
1 1⁄2 dl vatten
1 msk olivolja
1 msk näringsjäst, kan uteslutas
1 vitlöksklyfta, riven
Salt

Panerad zucchini
2 zucchinier, tunt skivade
4 dl brödsmulor/ströbröd
1 citron, rivet skal
2 msk olivolja
Salt
Svartpeppar

Rostade tomater
1 ask cocktailtomater, ca 125 g
1 msk olivolja
Salt

Till servering: färsk basilika.

Pizzadeg
1. Rör ut jästen i 2 msk olivolja, salt och vatten i en bunke. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en deg. Enklast är att använda dig av en hushållsassistent. Knåda degen i 10 minuter.
2. Plasta in bunken och låt degen vila i rumstemperatur i 12-24 timmar, beroende på när du ska äta den.
3. Sprid ut resten av oljan på en plåt eller ugnsform och se till så att den täcker även kanterna.
4. Vänd ut degen och platta ut den så att den täcker hela plåten. Om den drar sig tillbaka för mycket kan du bara låta den vila i några minuter så att den slappnar av, sedan försiktigt börja dra ut den. Använd oljan från plåten på dina händer för att degen inte ska fastna.
5. Täck plåten med plast eller en bakhandduk och låt den jäsa i 45 minuter.
6. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda i 20-25 minuter. Den ska ha fått fint med färg.
7. Ta ut pizzabotten och bred ut mandel- krämen över. Toppa med panerad zucchini, rostade tomater och färsk basilika. Ställ in i ugnen i ytterligare 5 minuter innan serve- ring.

Mandelkräm
1. Blötlägg helst mandeln först i 6 timmar. Du behöver inte göra det, men du får en något slätare kräm då.
2. Mixa ihop samtliga ingredienser i en matberedare eller blender. Tillsätt mer vatten om den känns för tjock. Smaka av med salt och olivolja.

Panerad zucchini
1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg zucchiniskivorna på en bakplåtspappersklädd plåt. Blanda ihop brödsmulor, citronskal, olivolja, salt och peppar i en skål. Strö över zucchinin.
2. Rosta i ugnen i 25-30 minuter. Brödsmulorna ska få fint med färg.

Rostade tomater
1. Sätt ugnen på 175 grader. Halvera tomaterna och blanda med olivolja och salt på en bakplåtspappersklädd plåt. Rosta i ugnen i 30-40 minuter eller tills de har fått ordentligt med färg.

Receptet är hämtat ur ”Vegofavoriter” av Mattias Kristiansson, foto Eva Hildén (Semic).

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons