Recension

PistvaktPistvakt

Jacob Nordenson, Tomas Norström och Lennart Jähkel som bröderna Marklund.
Jacob Nordenson, Tomas Norström och Lennart Jähkel som bröderna Marklund.
Under strecket
Publicerad
Annons

Det stora felet med den här filmen är att den inte är en film. Estetiskt-stilistiskt-dramaturgiskt är Pistvakt tre sammanklippta avsnitt av den småcharmiga tv-serien om tre medelålders bröder i en gisten stuga i en gudsförgäten före detta skidort lång långt uppe i norr.
Det första avsnittet är om den dyrkade, sedan länge försvunne, pappan som nu har hittats död. Skrävlande storebror Sven-Erik vidmakthåller envetet lögnerna om faderns storhet, men sanningen gör sig påmind och genererar kris i stugan. Det andra om en baby som mellanbror, den vekhjärtade Jan-Erik, hittar övergiven i vildmarken. Lillans närvaro i huset genererar avund och kris men också, förstås kärlek. Det tredje om en sällsynt aggressiv isbjörn som tycks ha drivit på ett isflak från Svalbard och nu terroriserar bygden. Lillebror Olle får i jakten på besten äntligen chansen att visa sig på styva linan.
Det är genomgående rart och varmhjärtat, stundtals roligt, precis som på tv. Scenografin är medvetet absurt kulissartad, precis som på tv. Weeping Willows musik är ljuvligt smäktande, precis som på tv. Så det är synd att det är på bio.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons