Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Göran Eriksson: ”Piskade att göra någonting”

SvD:s Göran Eriksson analyserar Centerledaren Annie Lööfs tal.

Vilka var nyheterna i Annie Lööfs debuttal i Almedalen?

Hon hade ett ovanligt anslag - och att kunna överraska är alltid bra för en talare. Det handlar framför allt hennes omilda självkritik. Mot Centerpartiet men ännu mer mot alliansregeringen och kanske framför allt - om man läste mellan raderna - mot det dominerande regeringspartiet Moderaterna.

Annie Lööf gav helt enkelt dem rätt, som kritiserar regeringen för passivitet och idélöshet. Men Lööf markerade förstås att hon själv inte är särskilt medskyldig till detta. Bristen på reformiver kände hon när hon klev in i regeringskansliet för nio månader sedan.

Annons
X

Och vilket är syftet med att erkänna den sortens brister?

Annie Lööf och Centerpartiet är helt enkelt piskade att göra någonting. Att förstärka bilden av en passiv regering är tänkt att öka trycket på Moderaterna att inleda en reformoffensiv inför valet 2014. Den ska präglas av liberala reformer på framför allt arbetsmarknaden, men också i skatte- och klimatpolitiken. Det ökar den spänningen inom alliansen eftersom Moderaterna är inriktade på att vinna väljare över blockgränsen. Och de är inte självklart attraherade av radikala förändringar.

Varför skulle Centern tjäna på en reformoffensiv?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är inte alls självklart att partiet skulle göra det. Centern vann ingenting i opinionen under regeringens första mandatperiod, som präglades av ett mycket intensivt reformarbete. Men Centern måste kunna visa att partiet gör skillnad. Och Annie Lööf måste kunna visa att hon gör skillnad för Centerpartiet - därför talar hon om att det behövs ett generationsskifte inom allianspartierna. Med andra ord - att det behövs fler reformivriga unga politiker som Annie Lööf.

  Chattar från Almedalen

  ”Den som jobbat helalivet får mer i pension” svd.se ”Moderaterna vill avskaffa fribeloppet” svd.se ”Ett mål är att kött- ätandet ska minska” svd.se ”Vi vill inte ha någon monsterstat i Europa” svd.se ”Vi måste sänka trösklarna för unga” svd.se ”Tidsplan ersätta kärnkraft år 2030” svd.se ”Välfärden måste betalas gemensamt” svd.se ”Vårdnadsbidraget ska vara kvar” svd.se

  Webb-tv från Almedalen

  SvD.se rapporterade från Lööfs tal svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X