Annons
X
Annons
X

Piratpartist yngst i EU-parlamentet

Kommunalrådet Jens Nilsson får nu byta Östersund mot Bryssel.

Av TT

Och piratpartisten Amelia Andersdotter blir EU-parlamentets yngsta ledamot.

Den tjeckiske presidenten Vaclav Klaus namnteckning på Lissabonfördraget på tisdagen innebär, bland mycket annat, att två svenska politiker byter arena.

Amelia Andersdotter tar en av de två nya svenska platser i parlamentet som fördraget öppnar för, och blir med bred marginal parlamentets yngsta ledamot med sina 22 år.

Annons
X

Under hösten har hon pluggat nationalekonomi på Lunds universitet men hoppade av studierna så sent som i förra veckan eftersom hon anade att hon snart skulle få ta plats i parlamentet.

När hon får beskedet att avtalet är underskrivet befinner hon sig i Barcelona på nätkonferens. Men hon är inte säker på att hon kommer att tycka att det nya jobbet blir kul.

– Det ska bli intressant och det återstår att se om det också blir roligt. Det kommer att bli hårt och slitigt och man arbetar i uppförsbacke, säger Andersdotter till TT.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Men här på konferensen ser man att det finns många i Europa som bryr sig om de här frågorna.

  Ännu har hon inte tagit ställning till hur hon ska hantera den väl tilltagna lön hon nu får. Men hon är inte helt främmande för att låta en del av den gå till Piratpartiet.

  Den norrländske socialdemokraten Jens Nilsson har med sina 61 år varit med betydligt längre i politiken.

  – Det känns riktigt stimulerande och som en liten revansch, för Socialdemokraterna gjorde trots allt ett bra EU-val i Norrland, säger han till TT.

  – Jag har varit engagerad i Europaforum norr i många år och där har vi jobbat för att föra fram frågor som är viktiga för norra Sverige, norra Finland och norra Norge. Jag ser fram emot att få jobba vidare med transportfrågor och regional utveckling i samarbete med politiker från många andra regioner, säger Nilsson som får kliva in i EU-parlamentet efter nyår.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X