Annons
X
Annons
X

Piratpartist inte välkommen till sitt arbete som konsult

På måndagen chattade han om fildelning för Nerikes Allehanda. På torsdagen fick han beskedet att han inte var välkommen tillbaka till jobbet på IT-företaget EDB. ”De ville inte förknippas med någon som har de här åsikterna”, säger Jonas Bergling till SvD.se.

Jonas Bergling, Piratpartiets företrädare i Örebro, chattade om fildelning och rättegången mot Pirate Bay på Nerikes Allehandas hemsida. Tre dagar senare fick han veta att hans uppdrag som konsult på IT-företaget EDB avslutades med direkt verkan – trots att det stod i kontraktet att han skulle vara kvar till sista april.

– Det är inte jag som gått ut med de här uppgifterna till media, men jag ställer upp eftersom jag vill visa att folk faktiskt kan bli uppsagda på grund av sina åsikter i Sverige, säger han.

Det som komplicerar saken är att han inte var anställd av EDB direkt, utan hyrdes in genom bemanningsföretaget Poolia, och därför inte hade något anställningsskydd hos EDB. Han är fortfarande anställd hos Poolia, men skulle de inte hitta något nytt uppdrag till honom kan han bli uppsagd även därifrån.

Annons
X

– Bemanningsföretaget kan inte säga upp mig på grund av mina åsikter, men de kan säga upp mig på grund av arbetsbrist.

Jonas Bergling blev uppringd av sin chef på Poolia i Örebro på torsdagen och fick beskedet att han inte behövdes på EDB längre. Enligt Jonas Bergling ska EDBs motivering ha varit att företaget inte vill förknippas med fildelning.

– De sa uttryckligen att det var för att jag var med och chattade i Nerikes Allehanda. Men jag har varit noga med att aldrig blanda in mina politiska åsikter i jobbet. Det är EDBs ledning som har fattat beslutet, det kommer inte från mina närmaste chefer i Örebro.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  På EDBs kontor i Örebro hölls ett möte för de anställda i fredags där de informerades om vad som hade hänt.

  Christine Kullgren, kommunikationschef på EDBs huvudkontor i Solna vill inte kommentera om Jonas Berglings uppdrag har avslutats på grund av hans åsikter eller ej.

  – Det här är en konsult som är anställd av Poolia, det är inte relevant för oss, säger hon.

  Poolia kommenterar inte varför enskilda personers uppdrag avslutas.

  – Det är en sak mellan oss och EDB. Men jag vill kraftigt dementera att uppdraget tog slut på grund av några åsikter. Ibland kan arbetsuppgifter komma att ändras, säger Poolias vd Åsa Edman Källströmer.

  SvD.se har utan framgång sökt Jonas Berglings lokala chef på Poolia Örebro.

  Läs Jonas Berglings chatt om fildelning na.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X