Annons
X
Annons
X

Piratpartiets uppgång och fall

År 2009 var piraterna den stora valraketen, en världssensation. Fem år senare möttes valresultatet av kompakt tystnad. Piratpartiet får resa hem från Bryssel. Men fortfarande finns drömmen om en global rörelse.

[object Object]
Piratpartiet valspurtar i centrala Stockholm. Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Det bryter ut ett jubel på Piratpartiets valvaka, som hålls i en liten restaurang i Globens galleri i södra Stockholm. Deltagarna är förhoppningsfulla. Många av dem är klädda i lila skjorta och lila slips. Klockan är strax efter sju på kvällen och en tidig prognos från Tyskland tyder på att det tyska systerpartiet, Piratenpartei Deutschland, kommer att få in en parlamentariker.

Det står tidigt klart att den här vakan inte i första hand handlar om Sverige, det handlar om rörelsens överlevnad, om Europa. Och hoppet står nu till Tyskland.

Självklart försöker partitopparna hålla piratfanan högt.

Annons
X

– Jag tror att vi kommer in, säger toppkandidaten Christian Engström.

Men han vågar inte spekulera i vad som ska hända. Samma sak gäller partiledaren Anna Troberg.

– Opinionsmätningar går upp och ned, men jag tror att vi har goda chanser, säger hon.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men faktum är att partiet aldrig lyckades leta sig upp över fyra procent i mätningarna. Dessutom räknades de tidigt ut av politiska kommentatorer. Partiet vill lägga en del av skulden på medierna, att man inte har fått tillräcklig uppmärksamhet.

  Men det är också mycket som har hänt i samhället och i politiken sedan förra parlamentsvalet år 2009. Då var FRA-debatten, Ipred-lagen och processerna kring Pirate Bay högaktuella ämnen som alla - i alla fall under 30 år - verkade prata om. Och som de etablerade partierna samtidigt hade svårt att hantera.

  – Det har skett en teknisk utveckling där vi har tjänster som Spotify och Netflix. Det finns inte samma upprorsstämning kring fildelning längre, säger Sam Sundberg som har skrivit en bok om de svenska piraterna.

  – År 2009 fanns det en perfekt storm som gjorde otroligt mycket för partiets framgångar, säger han, och pekar på att Miljöpartiet och den gröna gruppen i EU nu driver många av de frågor som piraterna då var ensamma om att stå upp för.

  Några dagar före valnatten minns partiets grundare Rickard Falkvinge samhällsstämningen då.

  – Pirate Bay är över tio år gammal i dag och har blivit en kulturikon, en nostalgisk påminnelse för den strid som en gång stod, säger han.

  Det här valet skulle i stället handla om massövervakningen, om NSA-skandalen och Edward Snowden. Redan när Falkvinge skrev det första partiprogrammet på en servett för nästan tio år fanns de där frågorna med. Bredvid kaxiga krav om att dåvarande justitieminister Tomas Bodström aldrig skulle få göra någonting annat än att sälja korv utanför riksdagshuset.

  Men det var fildelningen som väckte starkast reaktioner.

  – Jag är skittrött på fildelning, sade partiledare Anna Troberg några dagar före valet 2014.

  Det som en gång skapade rubrikerna, som var stormens öga, uppfattas som överspelat. Även av piraterna själva.

  Men massövervakningen blev aldrig lika lättillgänglig för väljarna som att man ska få ladda ned musik och film.

  År 2009 var partiets framgång en världssensation. Tidningar i i hela världen toppade med den märkliga nyheten om de svenska piraterna som kommer in i parlamentet. Partiet landade på 7,1 procent. Rickard Falkvinge minns:

  – Jag visste att vi skulle komma in. Alla siffrorna tydde på det. Ändå var jag inte beredd på reaktionen när jag såg siffrorna på skärmen. Det bara brister. Det slog mot mig, jag kunde bara hålla för ögonen och känna hur tårarna vällde fram, berättar han några dagar före valet.

  Fem år senare landar partiet på 2,5 procent. Siffrorna på skärmen möts av tystnad - och ett behärskat lugn.

  **Nu är det helt andra **nyheter som toppar de europeiska dagstidningarna. Det handlar om franska Nationella fronten, om brittiska Ukip, om grekiska Gyllene gryning.

  Och även de tyska framgångarna för landets Piratparti överskuggas av att det högerextrema partiet NPD hamnar på ungefär samma nivå i prognoserna. Ingen verkar intresserad av piraterna längre.

  – Det värsta som kan hända är att de andra partierna säger att vi var en dagslända, säger Christian Engström.

  Därav är den ensamma tyska pirat som ska skickas till parlamentet så oerhört viktig. På hans axlar vilar rörelsens överlevnad.

  Partiets grundare, Rickard Falkvinge, pratar gärna om partiets utveckling som en berättelse.

  – Först Sverige, därefter Europa, och sedan världen.

  Det är ett mantra som upprepas av flera pirater. Mycket har hänt sedan Rickard Falkvinge lämnade över partiledarskapet till Anna Troberg. Partiet driver idag hbtq-frågor och slåss för en humanare flyktingpolitik.

  Men Falkvinge framstår fortfarande som rörelsens stora ideolog. ”Grundare och politisk evangelist” står det på hans visitkort.

  Han ser piratrörelsen som en andlig arvtagare av både liberalismen, arbetarrörelsen och miljöreörelsen. Det handlar om ett helt nytt idéarv som har framtvingats den tekniska utvecklingen och som ännu inte kan inordnas i det snäva politiska spektrat mellan höger och vänster.

  När det dystra valresultat blir känt på valnatten flockas journalisterna kring parlametarikerna Engström och Andersdotter, och partiledaren Troberg.

  En bit bort sitter Falkvinge ensam med en öl och fingrar på sin mobiltelefon.

  – Det var ett ganska väntat resultat. Det var ett av flera möjliga utfall. Men Tyskland har kommit in, vi finns kvar i parlamentet. Berättelsen fortsätter, och det är det viktiga nu, säger han.

  Sorgen i hans röst går inte att gå miste på.

  Annons
  Annons
  X

  Piratpartiet valspurtar i centrala Stockholm.

  Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X