Annons
X
Annons
X

Piratpartiets ledare avgår

Piratpartiets grundare Rickard Falkvinge avgår efter fem år på posten. Vice partiledaren Anna Troberg blir hans efterträdare.

(uppdaterad)
Rick Falkvinge lämnar över partiledarposten till Anna Troberg.
Rick Falkvinge lämnar över partiledarposten till Anna Troberg. Foto: SCANPIX (ARKIV)

Orsakerna till att han avgår som partiledare är flera, förklarar han.

– Den enklaste anledningen är att när jag startade Piratpartiet 2006 så sa jag att man inte ska hålla på med samma sak mer än fem år för då stagnerar man och får slut på idéer och gör samma sak om och om igen och där är jag nu. Partiet behöver ny drivkraft och nya idéer och där tror jag Anna kan bidra med mycket.

– Jag känner mig väldigt trygg i hennes entusiasm inför uppgiften och hon är precis vad partiet behöver just nu, säger Falkvinge till SvD.se.

Annons
X

Partistyrelsen kommer ha ett möte på måndagen då hon formellt ska utses till ny partiledare.

”Ricks beslut att gå vidare innebär att jag i egenskap av vice partiledare, som partiets stadgar föreskriver, kliver upp och tar över rodret som partiledare. Jag hoppas naturligtvis att jag får ett fortsatt förtroende, men det är upp till styrelsen att bestämma om de vill ha mig kvar på posten i ett längre perspektiv”, skriver Anna Troberg på sin blogg.

–Jag tycker det känns jättespännande. Piratpartiet har väldigt mycket kvar att ge men vi måste tänka om lite i hur vi kan nå ut till folk så att de kan ta politiken till sig, säger hon till SvD.se.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – När vi har diskuterat politiska frågor har vi kanske ibland blivit för tekniska och då gått människor delvis förbi. Förhoppningsvis kan jag vara bryggan som tar det tekniska och förmedlar det på ett sätt så att folk förstår vad vår politik handlar om, och hur den påverkar dem i deras privatliv.

  Falkvinge kommer att stanna kvar i partiets ledning, men kommer i första hand att jobba med att sprida partiets ideologi utanför Sveriges gränser.

  – Jag kommer jobba med föreläsningar i och även utanför Europa. Som det varit nu har jag tvingats tacka nej både till höger och vänster på grund av tidsbrist, säger Rickard Falkvinge.

  Beslutet att avgå som partiledare kommer enligt Falkvinge inte förhastat.

  – Anna och jag har ju pratat om det här länge och att det skulle bli just på den här dagen har också varit bestämt sen en tid tillbaka. Men de flesta fick veta beskedet nu så Twitter kokar väl just nu, säger han.

  – Det har varit en otroligt resa. Jag har jobbat sida vid sida av briljanta människor och brinnande aktivister som brinner för att förändra världen och har haft möjlighet att göra det också. Vi har haft en väldigt stor närvaro utanför Sverige som jag tror att svenska partier normalt inte har. Det har varit ett privilegium.

  Annons
  Annons
  X

  Rick Falkvinge lämnar över partiledarposten till Anna Troberg.

  Foto: SCANPIX (ARKIV) Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X