Annons
X
Annons
X

Piratpartiet viker sig

Piratpartiet drar ur pluggen till The Pirate Bay efter stämningshot från Rättighetsalliansen. Istället tar de norska och katalanska piratpartierna över internetleveransen till den kontroversiella fildelningssajten, kan SvD avslöja.

Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet.
Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet. Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX

Förra veckan skickade Rättighetsalliansen, före detta Antipiratbyrån, ett skarpt formulerat brev till Piratpartiet (PP) med hot om domstol om partiet inte stryper internetaccessen till The Pirate Bay (TPB). SvD kan nu berätta att PP:s partistyrelse beslutat att vika sig för Rättighetsalliansens krav.

– Skälet är dels partiets fortlevnad, dels den personliga pressen på enskilda individer i partiet. Civilrättsliga processer handlar om uthållighet, vilket hänger på vem som har mest pengar. Rättighetsalliansen har multinationella bolag bakom sig, vi sponsras av ungdomar. Vi måste se till att partiet fortsätter driva sin politik så effektivt som möjligt, säger partiledare Anna Troberg (PP).

PP har sedan 2010 fungerat som internetleverantör åt TPB av ideella skäl, men säger sig däremot inte ha något med driften att göra. Från och med idag tar Piratpartiets norska och katalanska systerpartier istället över som internetleverantörer åt The Pirate Bay.

Annons
X

– Rättighetsalliansen har lyckats hugga av ett huvud, men istället växer två nya ut. Upphovsrättsindustrin bör fundera över att det finns över 60 piratpartier i världen, säger Anna Troberg.

Enligt henne undersöker PP möjligheterna att i sin tur vidta rättsliga åtgärder mot Rättighetsalliansen.

– De har framfört hot mot oss och missbrukar rättsväsendets möjligheter. Jag ser det inte som en fildelningsfråga, det handlar om demokrati och yttrandefrihet. Det är extremt problematiskt att privata företag ska diktera hur vi kommunicerar med varandra på internet, säger Anna Troberg.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Rättighetsalliansen har på senare år hållit en låg profil i massmedierna, men tycks nu åter ha retat upp många fildelare. I bloggosfären har aktiviteten varit stor och Piratpartiet uppger att de fått 800 nya medlemmar den senaste veckan.

  Sara Lindbäck på Rättighetsalliansen poängterar att brevet skickades till Piratpartiet enbart i deras egenskap av bisysslan som bredbandsleverantör.

  – Det har inte något att göra med dess partipolitik över huvud taget. Men ett parti har ingen fribiljett för att begå brottsliga handlingar. The Pirate Bay försvårar för rättighetshavare att leva på sitt arbete, och internetleverantörerna möjliggör för dem att fortsätta, säger Sara Lindbäck.

  Rättegången mot TPB-grundarna 2009 fick en direkt betydelse för valet till Europaparlamentet samma år, då PP fick 7 procent av rösterna. 2014 är det dags för både EU-val och riksdagsval. PP döljer inte att de hoppas att Rättighetsalliansen gett dem en ny skjuts.

  – Det här är den gnista som behövs för att folk ska komma igång inför valet. Jag tror att de kommer att titta tillbaka och tänka att de inte skulle ha skickat det där brevet, säger Anna Troberg.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet.

  Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X