Annons
X
Annons
X

Piratpartiet växer snabbt

Ilskan och stridsviljan bland många nätanvändare är stor efter domen mot Pirate Bay. Känslorna har snabbt fångats upp politiskt av Piratpartiet som nu hoppas på att komma in i EU-parlamentet.

[object Object]
Piratpartiet höll demonstrationer vid Medborgarplatsen i dag. Ett hundratal hade samlats. Foto: ROBERT HENRIKSSON SVD

Mer om Pirate Bay

Läs även

”Tre fälls, en frias” blogg.svd.se Piratradion i Skandinavien wwwc.svd.se It och integritet twitter.com Pirate Bay svd.sesam.se Ipred svd.sesam.se

Tusentals personer har på bara ett dygn registrerat sig som nya medlemmar i Piratpartiet. Innan domen kom mot Pirate Bay igår hade partiet 14700 registrerade medlemmar. Nu är siffran uppe i över 20600 – en ökning med 6000 personer över en natt.

Det betyder att partiet har gått om Folkpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet när det gäller antalet medlemmar, vilket dock inte säger något om hur stort stöd partiet skulle få om det var val idag.

– Etablissemanget och politikerna har förklarat krig mot hela vår generation! ropade partiledaren Rick Falkvinge till några hundra som hade samlats på Medborgarplatsen i Stockholm vid tvåtiden idag för att lyssna.

Annons
X

– Våra politiker är digitala analfabeter. Vi behöver politiker som inte låter sig hunsas av främmande makt. Att rösta i EU-valet är viktigare än någonsin, det är från EU all sån här skit kommer, sade Rick Falkvinge.

Piratpartiet grundades den 1 januari 2006 och fick 0,63 procent av rösterna i riksdagsvalet samma år. Partiet driver frågor som rör informationssamhället men tar inte ställning när det gäller en rad andra tunga politiska frågor, till exempel fördelningspolitik.

Men missnöjet över domen mot Pirate Bay och diskussionen om friheten på nätet ökar chansen för dess representanter att komma in i EU-parlamentet vid valet den 7 juni.

– De folkvalda idag verkar mer vara ute efter att vinna över utvecklingen än att representera befolkningen. Det vill vi ändra på, säger Christian Engström, Piratpartiets toppkandidat till EU.

Enligt partiets programförklaring på hemsidan är internet nutidens stora fråga:

”Det är viktigt att få behålla rätten till ett privatliv och rätten att kunna kommunicera fritt via e-post, telefon eller brev. Det ska kännas tryggt att använda internet. Därför ska staten inte göra intrång i privatlivet och jaga en hel ungdomsgeneration. Internet blir i stället tryggare med en balanserad upphovsrätt som låter folk ta del av kultur.”

Annons
Annons
X

Piratpartiet höll demonstrationer vid Medborgarplatsen i dag. Ett hundratal hade samlats.

Foto: ROBERT HENRIKSSON SVD Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X