Annons
X
Annons
X

Piratpartiet satsar på kommunpolitik

Efter framgångarna i Europavalet ger sig Piratpartiet in i kommunpolitiken med siktet inställt på valet 2010. Partiet ska locka väljare genom att satsa på frågor om fria datorprogram på kommunerna och övervakning i skolan.

Det står redan klart att Piratpartiet i Nyköping, Oxelösund och Trosa ställer upp i valet nästa år. Dessutom pågår diskussioner i Uppsala, Hylte och på Gotland, berättar partisekreteraren Mårten Fjällström för SvD.se.

– Det finns ett antal kommunbaserade grupper som vill ställa upp i valet. Man kommer i huvudsak att driva frågor som rör öppen källkod i kommunalförvaltning och i skolan samt kommunernas informationshantering.

Piratpartiet är emot att kommuner, landsting och skolor använder licenserade datorprogram som förhindrar modifiering och kopiering av programvaran. Partiet förespråkar istället fria program, så kallad öppen källkod, utan licensavgifter.

Annons
X

– Vi ser det som en tillgänglighetsfråga. Medborgarna skulle inte behöva köpa licenserade program för att ta del av kommunens dokument om hela hanteringen sker i öppen källkod, säger Mårten Fjällström.

Han fortsätter:

– Det läggs ett filter mellan kommunen och invånarna som vi anser är helt onödigt när det finns fullgoda alternativ till stängda program.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  De kommersiella datorprogrammen ändras med jämna mellanrum och datorerna måste uppdateras med nya versioner. I förlängningen kan medborgarnas rätt att ta del av arkiverade offentliga handlingar bli lidande, menar Fjällström.

  – Många kommuner har redan börjat se att det är ett problem och börjat ta itu med saken.

  Hjärtefrågorna är klara men något officiellt politiskt program för den kommunala satsningen har Piratpartiet ännu inte.

  – Vi befinner oss i ett skede där vi sitter ner och formulerar vad de lokala grupperna behöver för att kunna satsa på detta. Det får inte gå emot det generella principprogrammet och kommer att vara knutet till frågorna som Piratpartiet driver, säger Mårten Fjällström.

  Partiet är kritiskt till övervakningskameror i skolan och förespråkar även användning av fria datorprogram i utbildningen.

  – Man ska inte lära upp studenterna till konsumenter utan till fullgoda datoranvändare.

  Även sjukhusfrågor är något som partiet tänker engagera sig i. Det handlar framför allt om samordningen av journalsystemet.

  – Vi tycker att det är viktigt att vara med i diskussionen redan från början. Vi vill ha ett integritetsmässigt säkert system för patienterna.

  Om ni kommer in i kommunfullmäktige, vilka andra partier är ni villiga att samarbeta med?

  – I slutändan blir det upp till den lokala gruppen, men generellt kan vi tänka oss att samarbeta med både blocken. Eftersom vi har ett ganska smalt partiprogram så är vi intresserade av att göra upp med endera blocket så att vi kan få en majoritet i våra frågor.

  Vad tror du om era chanser?

  – Goda, vi ställer upp i kommuner där det finns ett lokalt intresse och därmed också lokala frågor att driva.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X