Annons
X
Annons
X

Piratpartiet samarbetar med Wikileaks

Piratpartiet kommer i framtiden att sköta driften av flera av Wikileaks servrar. Ett avtal skrevs under i helgen och partiet hoppas nu att skyddet för den omdiskuterade sajten ska öka. ”Vi höjer tröskeln för att angripa Wikileaks”, säger partiordförande Rick Falkvinge till SvD.se.

Wikileaks huvudman Julian Assange tillsammans med Rick Falkvinge (PP).
Wikileaks huvudman Julian Assange tillsammans med Rick Falkvinge (PP). Foto: PIRATPARTIET

Efter att Wikileaks i somras publicerade tiotusentals hemligstämplade dokument om USA:s och Natos krig i Afghanistan har det stormat rejält kring sajten. Amerikanska myndigheter har rasat över publiceringen, som de anser hotar amerikanska soldater och allierade i Afghanistan.

Samtidigt har blickarna riktats mot Sverige och det lilla webbhotellet PRQ, på vars servrar Wikileaks har funnits. Och nu blir kopplingen till Sverige ännu tydligare.

I helgen skrev sajtens grundare Julian Assange och Piratpartiet under ett avtal som innebär att partiet kommer att sköta driften av flera nya Wikileaksservrar. Servrarna kommer att stå någonstans i Stockholm, men exakt var vill partiet inte avslöja.

Annons
X

– Wikileaks har tidigare bland annat funnits på ett webbhotell här i Stockholm. Men som vi sett tidigare kan priset för att angripa ett webbhotell vara relativt litet, men priset för att angripa ett politiskt parti är skyhögt högre. Därmed höjer vi tröskeln för att angripa Wikileaks, säger Piratpartiets Rick Falkvinge.

Avtalet skrevs under sedan Piratpartiet kontaktat Julian Assange, som just nu är på besök i Stockholm. I ett gemensamt pressmeddelande säger han att han glad för den hjälp sajten nu får från Piratpartiet och uppmanar samtidigt den svenska riksdagen att stärka skyddet för pressfriheten i Sverige.

– Västerländska demokratier är inte alltid så fria som man skulle kunna tro, och pressfriheten behöver ständigt skyddas, säger han i pressmeddelandet.

Wikileaks har under flera år varit en kontroversiell sajt som retat myndigheter runt om i världen. Dokumenten om Afghanistan-kriget är bara det senaste i en rad avslöjanden om allt från censur på internet till hur finanskrisen hanterades av myndigheterna.

Det gör att Wikileaks har spritt ut sina servrar på flera olika platser i världen. Trafiken ska enligt flera medier gå igenom Sverige och Belgien.

– Jag tror inte det finns någon som har ett överblick över vart alla Wikileaks servrar står. Det finns ett egenintresse att så få som möjligt har en helhetsbild, säger Rick Falkvinge och fortsätter:

– Det vi kommer att driftsätta och ansvara för är servrar som skickar trafiken vidare till servrar någon annanstans, där de hemliga dokumenten finns.

Annons
Annons
X

Wikileaks huvudman Julian Assange tillsammans med Rick Falkvinge (PP).

Foto: PIRATPARTIET Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X